ZLTO daagt Brabant voor de rechter

Noord-Brabant - ZLTO gaat procederen tegen de Brabantse maatregelen om de veehouderijsector versneld te saneren. 'Wij staan achter de verduurzaming van de sector, maar de snelheid waarop de provincie dat wil, is onmogelijk,' aldus ZLTO bestuurder Janus Scheepers.

ZLTO+daagt+Brabant+voor+de+rechter
© jasper schel

ZLTO vindt de maatregelen die de provincie Noord-Brabant op 7 juli heeft aangenomen 'volstrekt onacceptabel'. De organisatie is van mening dat ze gefundeerde gronden heeft om een zaak te beginnen. Zij wordt hierin bijgestaan door een extern bureau.

De provincie heeft de eisen voor de veehouderij op drie punten aangescherpt. Het betreft de invoering van de stalderingsregeling, aanpassing van de Verordening natuurbescherming en de aangepaste Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV) uit de Verordening Ruimte 2014.

Snel duidelijkheid

Het nieuwe beleid houdt in dat oude stallen in 2022 aan de Verordening natuurbescherming moeten voldoen. Dat is zes jaar eerder dan oorspronkelijk was afgesproken. Huisvestingssystemen die ouder zijn dan vijftien of twintig jaar moeten over ruim vier jaar zijn vervangen.

Kern van deze maatregel is het terugbrengen van de uitstoot van stikstof. Volgens ZLTO baseert de provincie zich op onbetrouwbare bronnen. Veehouders hebben de uitstoot van emissie de afgelopen jaren wel degelijk verminderd. ZLTO wil hierover snel duidelijkheid en spant een kort geding aan. Linssen advocaten uit Tilburg gaat deze procedure namens ZLTO opstarten.

Veel onzekerheid

'Ondernemers moeten snel beginnen om aan alle eisen te voldoen, tegelijkertijd is er nog steeds veel onzekerheid,' zegt Scheepers. 'Daarom willen wij op korte termijn een uitspraak van de rechter over de juridische houdbaarheid om de datum zes jaar naar voren te halen.'

Tegen de aangepaste Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV) en de aanpassingen in de Verordening Ruimte start ZLTO een bodemprocedure. Het gaat hierbij onder meer om de maatregel tot stalderen. Boeren die willen uitbreiden mogen in zes veedichte gebieden alleen nog uitbreiden als ze voor elke 10 vierkante meter stal elders 11 vierkante meter slopen.

Stapeling van regels

ZLTO voert aan dat de stapeling van maatregelen het voor de sector nog eens extra desastreus maakt. De organisatie wil met een aantal zwaar getroffen ondernemers als medepartij gaan procederen. Leden die daarvoor in aanmerking willen komen, kunnen contact opnemen met de ZLTO Informatielijn. Scheepers: 'We hebben vertrouwen in een goede afloop.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  27° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  25° / 15°
  80 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer