'Bom mestfraude is gebarsten'

Veehouders, mesttransporteurs-, en verwerkers moeten werken aan het zelfreinigende vermogen van de sector om de grootschalige mestfraude terug te dringen, zegt ZLTO-voorzitter Hans Huijbers. 'We wisten dat deze bom ooit zou barsten.'

Huijbers reageert in een intervew met Nieuwe Oogst TV op het mestfraude-overleg van maandagavond met minister Carola Schouten van Landbouw. Volgens hem kan de sector niet verlangen dat alleen de overheid met oplossingen komt, maar moet ze de hand ook in eigen boezem steken. 'Bij de grootschalige fraude is de overheid aan zet, maar er zijn ook veel kleine overtredingen en dan zal de sector toch echt aan zijn eigen moraal moeten werken. De overheid spreekt ons daarop aan.'

Minister Schouten verlangt dat de sector over een maand met een aantal oplossingen komt die de fraude met mest moet terugdringen. 'We zullen met een aantal snelle maatregelen komen. Daarnaast zullen we moeten kijken naar structurele problemen waarvoor soms aanpassing van regelgeving nodig zal zijn', zegt Huijbers.

Gevolgschade

Een oplossing waarover in Den Haag wordt nagedacht is een uitbreiding van de Vervoersbewijzen Dierlijke Meststoffen,de zogenaamde VDM's. Hierin zou een passage in opgenomen kunnen worden dat wanneer de mest niet aan bepaalde kwaliteitsnormen voldoet de gevolgschade voor het verantwoordelijke bedrijf is.

'Het zou kunnen dat een aantal van onze collega's dan klem komen te zitten of failliet gaan, want de gevolgschade kan heel ver gaan. Maar aan de andere kant kan het het zelfreinigende vermogen van de sector wel opvoeren.'

Je voelt dat er een sfeer is van nu moet het maar eens gebeuren.

Andere oplossingen waaraan de sector zelf zou kunnen bijdragen zijn een onafhankelijk certificeringsysteem voor mesttransport en een borging voor VDM's. 'Er ligt een stevige bal in ons kamp', aldus Huijbers.

Valt niet mee

Volgens de ZLTO-voorzitter heeft de sector te lang in de 'ontkenningsmodus' gezeten. 'Maar heel diep van binnen wisten we wel dat deze bom ooit zou barsten. En dan moet je niet ach en wee gaan roepen en bestuurders weer op pad sturen om te roepen dat het meevalt. Het valt niet mee, het wordt tijd dat het opgelost wordt.'

Huijbers vindt dat het tijd wordt dat de goedwillende boeren worden beschermd tegen de fraudeurs. 'Je ziet dat wie het goed doet de rekening betaalt voor diegenen die de grens overschrijden. En dat begint nu heel langzaam in het veld zijn weerstand op te roepen. Diegene die het goed doen hebben problemen met gewasgroei, maar op een verjaardag worden ze uitgelachen door diegene die de grenzen opzoeken. Je voelt dat er een sfeer is van nu moet het maar eens gebeuren.

De ZLTO-voorman zou graag zien dat er een veel groter aanbod komt van mestverwerkers. 'Dan zul je automatisch zien dat verwerkingskosten gaan dalen en dan is er ook minder reden om te frauderen. Dat zijn communicerende vaten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer