LTO neemt afstand van mestfraudeurs

LTO Nederland neemt afstand van de fraudeurs, die willens en wetens omwille van enkel geldelijk gewin 'de boel besodemieteren'. 'Er is maar één reactie mogelijk', zegt LTO-bestuurder Hans Huijbers. 'Hier zullen we met vereende kracht, sector en overheid, keihard tegen op moeten treden. Fraude moeten we gezamenlijk uitbannen.'

LTO+neemt+afstand+van+mestfraudeurs
© Twan Wiermans

NRC kwam vrijdag met een onderzoek naar buiten dat boeren, transporteurs, mestverwerkers en handelaren in Noord-Brabant en Limburg op grote schaal frauderen met mest.

LTO Nederland is geschrokken van de cijfers die NRC publiceerde. Het zou volgens berekeningen van de krant om circa 64 procent van de mesthandelaren en -transporteurs gaan die zich niet aan de mestwetgeving houden of die regels op een creatieve wijze interpreteren.

Doorpakken

'Het signaal van fraude is niet nieuw. We hebben daar met de overheid al verschillende keren over gesproken en geprobeerd een systeem te ontwikkelen dat waterdicht is. We hebben indertijd zelf gepleit voor strenge mestwetgeving. Helaas, en daar baal ik ontzettend van, moeten we vandaag vaststellen dat we nog een hele weg te gaan hebben', zegt Huijbers.

'Maar we zullen doorpakken. Dit probleem moeten we oplossen, in het belang van de veehouders, het imago van de sector en in het belang van omgeving en milieu. En waar het onze leden betreft, zullen we ook hen aanspreken. De goede mogen niet het slachtoffer worden van de collega's die anders met de regels omgaan. Fraude kunnen we niet voort laten bestaan', aldus Huijbers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer