Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld afsluiting Ruimte voor de Rivier

Met de officiële opening van de hoogwatergeul Veessen-Wapenveld op donderdagmorgen 23 februari is de het project Ruimte voor de Rivier klaar. Op meer dan 30 plaatsen hebben de rivieren meer ruimte gekregen.

Hoogwatergeul+Veessen%2DWapenveld+afsluiting+Ruimte+voor+de+Rivier
© Ruben Meijerink

'We zijn nu beter voorbereid op overstromingen van rivieren dan in 1993 en 1995. Met een reeks maatregelen zorgen we bij Hoogwatergeul Veessen-Wapenveld voor een waterstandverlaging van maar liefst 71 centimeter. Dat is de grootste daling in centimeters van alle Ruimte voor de Rivierprojecten', aldus minister Melanie Schultz van Haegen bij de oplevering van een van de laatste grote projecten van Ruimte voor de Rivier.

In december 2006 kreeg toenmalig staatssecretaris Schultz de Eerste Kamer achter zich voor het Ruimte voor de Rivier-programma. Nu, na tien jaar intensief met dit programma te zijn bezig geweest, levert minister Schultz één van de laatste grote bouwwerken op in Veessen-Wapenveld.

Ruimte

De laatste eeuwen hebben de rivieren steeds minder ruimte gekregen. Ze werden ingeklemd tussen hogere dijken waarachter meer mensen wonen. Door de bodemdaling ligt het land achter de dijken lager en de rivieren moeten meer water verwerken omdat het vaker en harder regent.

In het totale gebied van Ruimte voor de Rivier wonen vier miljoen Nederlanders. De regering heeft maatregelen genomen om het rivierengebied te beschermen tegen overstromingen. Op meer dan 30 plaatsen hebben de rivieren meer ruimte gekregen. Deze maatregelen samen vormen het programma Ruimte voor de Rivier, met een budget van ruim 2 miljard euro. De hoogwatergeul Veessen-Wapenveld is één van die maatregelen.

MKZ

Het project was niet onomstreden. De komst van de geul in het gebied, dat in 2001 ook al was getroffen door de MKZ, lag gevoelig. Het gebiedsproces rond de komst van de geul liep zeer moeizaam. Uiteindelijk moesten 9 boeren en 5 burgers verkassen naar elders. De grond die zij achterlieten is door een vrijwillige verkaveling toebedeeld aan de boeren die in het gebied kunnen blijven.

Moeizaam

Tijdens de oplevering van de geul werd uitgebreid bij dit moeizame proces stilgestaan. Dat gebeurde onder andere door de opvoering van een scene uit de theaterproductie Groene Rivier. Het stuk over de totstandkoming van de geul werd vorig jaar uitgevoerd door bewoners in het gebied en liet zien hoe boeren en burgers geraakt worden door een ruimtelijke ingreep als de hoogwatergeul.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer