Gemeentelijk+snoeihout+brandstof+voor+boeren
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Gemeentelijk snoeihout brandstof voor boeren

De Coöperatie Duurzame Energieketen de Baronie (CDEB) en de gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau en Gilze en Rijen (ABG-gemeenten) gaan samenwerken om duurzame energieopwekking in de regio te bevorderen. Woensdag tekenden zij daarvoor een samenwerkingsovereenkomst.

De partijen zijn overeengekomen dat de ABG-gemeenten al het zuivere snoeihout afkomstig van boomonderhoud binnen de drie gemeenten beschikbaar stellen aan de coöperatie. CDEB verwerkt deze houtige biomassa onder meer tot een hoogwaardige biobrandstof.

De biomassa wordt omgezet in duurzame energie en kan zo fossiele brandstof vervangen. CDEB levert de biomassa aan boeren met een biomassakachel in deze gemeenten. De samenwerking is voor het komende jaar vastgelegd. De partijen hebben de intentie om een meerjarig samenwerkingsverband aan te gaan.

De wethouders die bij de ondertekening aanwezig waren zijn erg te spreken over de overeenkomst: 'Door de verwaarding van lokale biomassa in de eigen gemeenten geven we invulling aan onze gemeentelijke klimaat- en energiedoelstellingen. Daarnaast biedt onze ambtelijke samenwerking een voordeel voor het versnellen van duurzaamheidsinitiatieven in de regio,' stellen de bestuurders van de ABG-gemeenten in een verklaring.

Beheer en onderhoud

Rudi Antens zette zijn handtekening namens de coöperatie. De kalverhouder uit Baarle-Nassau is een van de initiatiefnemers van de coöperatie en het omzetten van houtige biomassa in duurzame energie. Enkele jaren geleden startte hij een samenwerking met vier collega's. Gezamenlijk richtten zij de Coöperatie Duurzame Energieketen de Baronie op.

De CDEB zet duurzame lokale energieproductie op en verzamelt lokale houtige biomassa uit teelt, natuur en landschap dat wordt omgezet in een kwalitatief hoogwaardige brandstof voor lokale biomassaketels bij leden kalverhouders en overige leden en partners.

Met deze activiteiten levert de coöperatie naar eigen zeggen een bijdrage aan het beheer en onderhoud van natuur en landschap, landschappelijke inpassing, de verbetering van biodiversiteit, een duurzame energieproductie, het milieu, bodemvruchtbaarheid en de reductie van CO2-uitstoot.

Kalverhouders

CDEB bestaat vooralsnog uit agrariërs, de leden zijn voornamelijk lokale kalverhouders. Een andere belangrijke partner van de coöperatie is de Agrarische Natuurvereniging Baarle-Nassau.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer