Slimme+idee%C3%ABn+voor+telen+in+zonnepark+gezocht
Nieuws
© Nationale beeldbnak

Slimme ideeën voor telen in zonnepark gezocht

Boeren en tuinders die ideeën hebben voor het combineren van zonneparken met agrarische productie, kunnen meedoen aan een prijsvraag. De inzending sluit eind deze week.

Bij het verduurzamen van de energievoorziening in Nederland komt de aanleg van zonneparken op landbouwgrond steeds meer in beeld. Projectontwikkelaars benaderen boeren en tuinders met de vraag of ze hun grond voor een langere periode beschikbaar willen stellen voor het opstellen van zonnepanelen.

Tot nu toe is het zo dat in zonneparken vrijwel geen agrarische productie mogelijk is. Dat leidt tot discussies, mede omdat in het klimaatakkoord van Parijs staat dat toepassing van duurzame energie niet ten koste mag gaan van de voedselproductie.

Onderzoek naar combinatie

RVO.nl wil nagaan of een combinatie van de agrarische functie met het opwekken van zonnestroom in Nederland mogelijk is. Het is duidelijk dat in elk geval hele slimme oplossingen nodig zijn om zonneparken en voedselproductie op dezelfde plek te laten plaatsvinden.

Om daarvoor vanuit de praktijk suggesties te krijgen, organiseerde RVO.nl een wedstrijd. Iedereen die een idee heeft, kan dat vergezeld van een beschrijving, tekening of ontwerp mailen naar Marita.deVries@WeLLDesign.com.

Ondersteuning voor winnaars

De winnaars komen in aanmerking voor ondersteuning in de verdere ontwikkeling en realisatie van het ontwerp. Meer informatie is te vinden op de website van RVO.nl.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  2° / -3°
  30 %
 • Zondag
  3° / -4°
  10 %
Meer weer