Onderbouwing+aanleg+geul+niet+helder
Nieuws
© Alterra Wageningen UR

Onderbouwing aanleg geul niet helder

De onderbouwing van de noodzaak van de aanleg van een nevengeul in de Waal bij Varik-Heesselt is te weinig transparant om deze democratisch te legitimeren. Dat concluderen onderzoekers van Alterra die in opdracht van de Wetenschapswinkel van Wageningen UR onderzoek hebben gedaan naar de legitimatie van de aanleg van de geul.

Verkassen

Het onderzoek is uitgevoerd op verzoek de Vereniging Waalzinnig. Ook boeren verzetten zich tegen de komst van de geul omdat er dan landbouwgrond verloren gaat en bedrijven moeten verkassen.

De onderzoekers vragen zich af of voorspeld kan worden hoe de rivier zich in 2100 zal gedragen. De technische mogelijkheden om rivierafvoeren te voorspellen is nog in ontwikkeling.

Angsten en wensen

Kwalijk is volgens Alterra ook dat duidelijk is geworden dat er bij de besluitvorming niet of nauwelijks aandacht is gegeven aan de angsten en wensen van de lokale bevolking. Alternatieven voor de nevengeul zijn niet of nauwelijks onderzocht.

De agrarische sector kijkt met gemengde gevoelens naar de uitkomst van het onderzoek.'Ook wij vinden het tot nu to gevoerde proces onzorgvuldig', zegt bestuurslid Adri van der Geijn van de afdeling Neerrijen van LTO Noord. 'Wij hebben liever helemaal geen geul.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
Meer weer