Veel mais al onder zeil voor regenhoos

Werelddierendag leek dit jaar ook nationale maishakseldag. Veel deelnemers aan het maismeetnet haalden op 4 oktober de mais binnen, een dag voor een forse regenzone ons land teisterde. Hoewel het gewas nog niet overal even rijp was, kozen sommige ondernemers toch eieren voor hun geld.

Zo haalden Bert Wissels uit het Gelderse Hengelo, Dick Davelaar uit Leusden en Roelof de Jong uit Sybrandabuoren die woensdag het gewas binnen. 'Ik had geluk, een aantal dagen ervoor was het nog mooi weer. Hoewel we op één perceel vast zijn gereden, is dit prima gelukt', stelt Wissels.

Het maismeetnetperceel was qua stengel nog een tikkie groen. De opbrengst was met 60 tot 65 ton per hectare prima: 'Ik had een nieuwe sleufsilo van twee meter hoog gezet, ik heb de mais graag tussen wanden. Maar de kuil steekt hier 80 centimeter bovenuit.'

Bij Roelof de Jong verliep het hakselen met kunst en vliegwerk. De enorme opbrengst van ruim 55 ton maakte dat het extra lang duurde voordat alles binnen was. 'Noem het oogsten met beleid. Met halve wagens en een goede chauffeur is alles thuisgekomen. Wel met hier en daar insporing, volgend jaar is er weer een jaar. Als de kwaliteit van de mais goed is, ben ik tevreden.' De Jong legt een laag aardappelpersvezels over zijn mais.

Mengen met voederbieten

Marco Heijblok uit Hippolytushoef was dinsdag en woensdag in de weer met het maiskneuzen. Hij kiest voor het mengen met voederbieten in de kuil. 'De oogst gaat goed, beter dan verwacht. Het gewas oogt mooi.' Midden deze week ging ook Guido Frijns uit Reijmerstok aan de gang. Vooraf stelde hij dat dit zonder problemen zou gebeuren.

'Hier in Zuid-Limburg heeft het veel minder geregend dan elders.' Gezien het drogestofpercentage had hij nog even kunnen wachten. Het hakselmoment werd echter door een externe factor beïnvloed: 'Ik wil hierna brouwgerst zaaien. Daar kan ik niet langer mee wachten', glimlacht hij.

Minikuiltje

Wim Vedder uit Gasselternijveenschemond was er op tijd bij. 'Ik hakselde nog nooit zo vroeg dan deze 30 september, meestal is dat rond 10 oktober. Ik ben blij dat het in de kuil zit. Ook al liep het niet helemaal op rolletjes, de structuur bleef redelijk bewaard.' De opbrengst is door de hakselaar gemeten, ruim 60 ton. De melkveehouder heeft ook een minikuiltje gemaakt. Dat is hij alvast aan het voeren.

Jolan van Noye uit Escharen hakselde in het weekend van 1 oktober, met de insporing viel het wel mee. 'Die zondagochtend viel er eerst wat regen, vandaar dat we later begonnen', aldus de melkveehouder annex loonwerker. Hij legde een laag later gezaaide mais over de wat droge maismeetnetkuil. 'Bij die latere mais hebben we eerst een snede gras geoogst', legt hij uit.'

De mais van Willy Aarts staat nog, waarschijnlijk tot woensdag. 'We hopen op een weekje mooi weer voor het hakselmoment. Op dit moment is het hier nog nat.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -1°
  10 %
 • Zondag
  3° / -2°
  5 %
 • Maandag
  3° / 1°
  30 %
Meer weer