'Goede ervaringen met shredlage-methode in de kuil'

Melkveehouder Bas Fokkert uit Holthone roemt de gewasopbrengsten van dit jaar. De mais lijkt vooralsnog goed, terwijl hij vier heel mooie grassnedes heeft binnengehaald. Hij overweegt de mais hoog te hakselen. Hij weet zeker dat dit met de shredlage-methode gebeurt.

Hoe staat de mais ervoor?
'Het lijkt goed. De lengte is hetzelfde gebleven als de vorige keer, bijna 350 centimeter. Er zitten mooie kolven in, achttien rijen dik en van een normale lengte. Daarmee zit er relatief veel kolf in het geoogste gewas. Vitally is een dubbeldoelras, dat zie je hier en dat past ook.'

Met daarbij een mooie grasoogst?
'Ja, de eerste twee snedes lieten een goed resultaat zien. Ik denk er dan ook aan om de mais wat hoger te hakselen, om de kans op schimmels in het gewas te verkleinen en daarmee de voederwaarde van de kuil hoger te krijgen.'
Daarbij gaat u voor shredlage?
'Ja, ik heb daar goede ervaringen mee. Vorig jaar is er veel over geschreven. Nu temperen mengvoerleveranciers het enthousiasme een beetje. Uit Duits onderzoek blijkt dat het weinig effect heeft, enkel voor een lager ureumgetal.'

Waarom kiest u daar dan toch voor?
'Ik denk dat de mais bij fijner hakselen verzuurt in de kuil en uiteindelijk in de pens. Daarbij geeft het grover hakselen, zoals bij onze 22 millimeter, meer structuur. Volgens de berekening moet er 0,6 kilo stro per koe in het rantsoen, ik ga voor 0,2 tot 0,3. Zo bespaar ik in stro-aankoop en blijven de koeien gezond. Net als bierbostel in een rantsoen kun je bepaalde effecten niet met een voerprogramma uitrekenen.'

Eten de koeien de grovere structuur?
'Je ziet inderdaad meer blad in het tmr-rantsoen. De koeien vreten dit goed. Daarom is denk ik ook de voerbenutting beter. Wel vraagt het inkuilen aandacht. De kans op lucht in de kuil, en dus broei, is groter. Deze kuil is extra vast aangereden.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
Meer weer