Plant drukt bij Maismeetnetboer al tegen folie

'We hebben pas veertien dagen geleden gezaaid, maar de mais drukt al goed tegen het plastic aan', zegt melkveehouder Roelof de Jong uit Sibrandabuorren. 'Mais is een tropische plant, dus die groeit zo heel goed. Het is superwarm onder de folie, je creëert een kaseffect.'

Hoewel het de afgelopen weken behoorlijk koud is geweest, zijn de planten al zo'n 10 centimeter lang. 'Maar op de hoekjes waar geen plastic zat, is de grond nog zwart. Geen plantje te zien.'

Het perceel waarvan de teler de groei en ontwikkeling bij houdt voor het Maismeetnet, is 4 mei ingezaaid met het ras F58. Het ligt op een voormalig grasperceel. Nadat de loonwerker het gras dood spoot, is er in februari een eerste drijfmestgift op gebracht (30 kuub per hectare). Half april volgde nog een tweede gift van 30 kuub per hectare. Daarna werd het perceel met een rotorkopeg bewerkt.

Onkruidbespuiting

De veehouder koos voor het zevende jaar voor folie. De loonwerker bracht het plastic in één werkgang aan, tegelijk met het zaaien én de onkruidbespuiting. Er wordt gespoten met een dosering bodemherbiciden. Mocht er na opkomst nog een bespuiting nodig zijn, dan gaat De Jong met de rugspuit aan de slag of zet hij de loonwerker in.

Het valt hem op dat er in zijn omgeving vaker mais onder plastic wordt geteeld. 'Zeker omdat veel veehouders royaal in hun grasvoorraad zitten, is er ruimte om mais te verbouwen.'

Opbrengst

De meerkosten van het folie liggen op 280 euro per hectare, maar dat heeft hij ervoor over. 'Mijn gevoel zegt dat ik dit terugverdien. De kwaliteit van de mais is goed, vorig jaar 977 VEM en 381 zetmeel. Al kan de opbrengst bij ons steken op 45 ton per hectare.'

Daar komt bij dat zijn mais, door de snelle beginontwikkeling, ook vroeger geoogst kan worden. Vergeleken met telers uit zijn buurt die geen folie gebruiken, scheelt het volgens De Jong al snel een paar weken. De folie verdwijnt geleidelijk van het maisperceel. 'Het plastic lost op onder invloed van zon. Eerst krimpt het en daarna valt het uiteen in snippers. Net als een krant die je in de brand steekt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
Meer weer