Omstandigheden voor topopbrengst mais

De combinatie van warm weer en op tijd een bui lijkt dit jaar tot een topmaisopbrengst te leiden. De belangrijkste fase gaat nu komen: de kolfzetting en afrijping.

Weinig melkveehouders klagen vooralsnog over de lengte van de maisplant. Bijna overal staat het gewas nu in de pluim, daarmee lijkt het einde van de groei nabij. Door het goede weer zijn de gewassen flink gegroeid. Op verschillende plaatsen komt het gewas bij de deelnemers aan het Maismeetnet ruim boven de drie meter uit.

Cruciaal is nu de kolfzetting. Hiervoor is voldoende warmte en vocht nodig. Dat is op het moment het geval en daarmee lijkt ook de kolfzetting goed te komen. Onder deze omstandigheden heeft het gewas veel water nodig, overeenkomend met een regengift van twee tot drie millimeter per dag, weet melkveehouder Roelof de Jong uit Sibrandabuorren. Gerrit de Jong uit Meerkerk lijkt vooralsnog enthousiast. 'Er komen mooie kolven in.'

De mais van Dick Davelaar komt met 385 centimeter erg hoog uit. Hij wijt dit mede aan het ras. 'Vorig jaar stond dit ras ook hoger dan een ras op een ander perceel. Nu laat het gewas weer zien dat het massa produceert. Het ras op het andere perceel doet het niet veel slechter. In de omgeving staat geen slechte of mindere mais. De opbrengst is moeilijk in te schatten. Normaal is de maisopbrengst 45 ton, in een goed jaar 50 ton. Dit jaar zou het zomaar over de 50 ton heen kunnen komen.'

Het gewas heeft nog nooit zo mooi gestaan als dit jaar. Bijna overal zitten twee kolven in

Roelof de Jong, melkveehouder in Sibrandabuorren

Davelaar verwacht dat de enorme groei de kans op bladvlekkenziekte verkleint. Hij gaat er niet tegen spuiten en ook vanuit de omgeving hoort hij er weinig over. 'Bladvlekkenziekten treden volgens mij vooral op bij stress. Door de ideale omstandigheden komen de planten niet in die stress-situatie.'

Ook Roelof de Jong is tevreden: 'Het gewas heeft nog nooit zo mooi gestaan als dit jaar. Bijna overal zitten twee kolven in. Ik hoop dat dit ook goede kolven worden. Inderdaad een imponerend jaar. Zonder extreem weer en op tijd een buitje. Dat is overal in de omgeving het geval. Een schatting van de opbrengst doe ik liever acheraf.'

Bij Bert Wissels in het Gelderse Hengelo staat de mais in de regio ook goed. Wel staat het gewas op de lagere percelen beter, omdat die minder kampten met een vochttekort. 'Voor deze percelen kwam de regen op tijd.' Het Maismeetnetperceel staat ook goed. Dat is dit jaar bemest met vaste mest, aangevuld met kali uit kunstmest. 'Dat voldoet prima. Overal zit een kolf in en de planten ogen mooi donkergroen.'

Drijfmest in de rij

Bij de hogere percelen gaf Wissels drijfmest in de rij. Dat ging dit jaar goed, vorig jaar verliep dat minder. 'Met een driewieler drijfmest uitrijden over geploegd land is in de akkerbouwwereld not done. Vooral als het tussen het ploegen en bemesten regent, zoals vorig jaar, heb je kans op structuurschade. Vandaar dat we dit nu enkel op de hogere percelen toepassen', glimlacht Wissels.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
Meer weer