Warmte en regen stuwen mais omhoog

Een tropisch gewas als mais houdt van warm weer. Juni was dit jaar extreem warm, waardoor het gewas in de afgelopen maand fors groeide. De regen van eind juni doet de mais goed.

Warmte+en+regen+stuwen+mais+omhoog
© Pieter Stokkermans

Met een gemiddelde temperatuur van 18,0 Celsius tegen normaal 15,6 Celsius eindigde juni 2017 volgens het KNMI op een gedeelde eerste plaats in de rij van warmste junimaanden sinds 1901. Dezelfde gemiddelde temperatuur werd in juni 1976 bereikt. Dat jaar ging de geschiedenisboeken in als een extreem warm jaar, waarin de regeninstallatiebranche goede zaken deed.

Met de hoge temperaturen doet de mais het goed bij de deelnemers aan het Maismeetnet van Nieuwe Oogst. Doordat het al vroeg droog was, wortelden veel maisplanten diep en ontwikkelen ze zich vervolgens vlot. De mais staat hier en daar al in de pluim, zoals bij Jorge Knipscheer in Lepelstraat.

Zuiden

Vooral in het zuiden van het land doet de mais het veel beter dan vorig jaar, toen het gemiddelde in Nederland begin juli amper boven de 1 meter uitkwam. Dit jaar is het gewas ruim 0,5 meter hoger.

Het lijkt een goed jaar te worden, maar bij een hagelbui zijn we terug bij af

Wim Vedder, melkveehouder in Gasselternijveenschemond

De verschillen tussen Noord- en Zuid-Nederland zijn goed zichtbaar in de lengte van de mais. Terwijl het gewas in Zuid-Nederland soms tot over de 2 meter gaat, komt dit in Noord-Nederland soms niet hoger dan de neus van Wim Vedder uit Gasselternijveenschemond of het T-shirt van Marco Heijblok uit Hippolytushoef.

De vroeg gezaaide mais van Dick Davelaar uit Leusden doet het wel goed, terwijl de mais onder folie van Roelof de Jong uit Sibrandabuorren dit jaar lijkt te profiteren van de extra startstimulans.

Goed jaar

Ook Vedder is enthousiast over zijn gewas: 'Het staat er goed voor. We hopen op nog meer warmte, zodat er nog 0,5 meter bij kan groeien.' De voorbije weken had zijn mais 60 millimeter regen gehad. 'Dat is niet te veel, net genoeg. Ook op zand gaat de teelt voortreffelijk. Het lijkt een goed jaar te worden, maar bij een hagelbui zijn we terug bij af. Afkloppen dus.'

De mais van Ferd van de Ven in Lage Mierde kon de regen van pakweg twee weken geleden goed gebruiken. 'Door de droogte leek de groei stil te vallen. De 40 millimeter die hier toen viel, was daarom meer dan welkom. De regen in combinatie met een goede temperatuur heeft gezorgd voor een extra groeispurt.' Ook hij hoopt nog iets meer lengte te halen. 'Hiervoor is nog wat extra regen noodzakelijk.'

Wisselende opkomst

In Hallum heeft het de laatste tijd af en toe geregend, weet Willy Aarts. De mais staat er niet overal even egaal bij. 'Bij het meetperceel werd de grond bij het zaaiklaar maken niet fijn genoeg gemaakt. Hierdoor was de bodem aan de droge kant en ontkiemde het zaad te laat. Hierdoor staat de mais plaatselijk wat wisselend. De later gekiemde mais is nu 0,5 meter hoog.'

De wisselende opkomst had in de ogen van Aarts geen effect op de gewasbescherming. Die is uitgevoerd toen de normaal gekiemde mais in het zes- tot zevenbladstadium verkeerde. De latere mais was toen nog net niet boven. De vroeg opgekomen mais staat nu dicht.

Omgeving

Aarts signaleert dat in de omgeving ook veel mais op dezelfde hoogte staat, rond 1 meter. 'Ook op lichtere gronden doet het gewas het goed. Brabantse hoogtes zie je hier niet', glimlacht hij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer