Gelderland staat afschot zwijnen in mais toe

Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk ziet geen bezwaar in het afschieten in Gelderland van wilde zwijnen die tijdens oogstwerkzaamheden uit maispercelen opduiken.

Gelderland+staat+afschot+zwijnen+in+mais+toe
© Het Utrechts Landschap

Het gaat om maisland dat buiten de leefgebieden ligt. Dergelijk afschot was tot nu toe verboden, omdat handhavers het schieten op uittredende dieren als een vorm van drijfjacht zagen. Alleen standjacht is voor zwijnen toegestaan.

Jagersvereniging KNJV had bij Gedeputeerde Staten van Gelderland en de provinciale faunabeheereenheid (FBE) aan de bel getrokken over het schieten van zwijnen tijdens de maisoogst. Dit leidde tot extra overleg tussen toezicht, beleid en gedeputeerde Van Dijk.

Duidelijk beleidsstandpunt

Volgens FBE-directeur Erik Koffeman ontbrak het tot nu toe aan een duidelijk beleidsstandpunt. 'Daardoor konden jachthouders tijdens de maisoogst geen invulling geven aan het jachtbeheer. Meerdere overleggen in de afgelopen jaren met de provincie hadden nog niet tot goede afspraken geleid.'

Nu Van Dijk de knoop heeft doorgehakt is deze vorm van jacht vanaf nu mogelijk, stelt hij vast. Wel moeten nog de exacte randvoorwaarden worden bepaald die aan de ontheffing zijn verbonden.

'Op het ogenblik zijn wij in overleg met de provincie en Jagersvereniging om te komen tot een aantal goede handvatten voor de uitvoering. Hierbij staan veiligheid en het kunnen afgeven van een verantwoord schot centraal.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer