VVD+wil+scheurverbod+Veluwe+van+tafel
Nieuws
© Koos van der Spek

VVD wil scheurverbod Veluwe van tafel

De Gelderse VVD-fractie wil dat het scheurverbod voor het Natura 2000-gebied Veluwe van tafel gaat. Volgens de fractie is voormalig staatssecretaris Van Dam van het ministerie van Economische Zaken geheel voorbij gegaan aan de landbouwkundige gevolgen.

In het oorspronkelijke plan werden agrarische gronden buiten de begrenzing van het Natura-gebied gehouden. De Raad van State heeft bepaald dat dit juridisch gezien niet houdbaar was. In september vorig jaar heeft de staatssecretaris deze gebieden alsnog toegevoegd aan het Natura 2000-gebied.

Het gevolg is dat boeren in dit gebied het grasland niet meer mogen scheuren. 'Bij dit besluit wordt met geen woord gerept over de gevolgen voor de grondgebruikers', stelt Bastiaan Meerburg in de schriftelijke vragen.

Blijvend grasland

Meerburg: 'Nu de agrarische gronden binnen de begrenzing liggen, mogen ze niet meer worden geploegd, gefreesd en gescheurd. De grasmat mag niet kapot gemaakt en vernieuwd worden. Dat geldt alleen voor die gronden die als blijvend grasland zijn aangemerkt. Dat zijn agrarische gronden die de laatste vijf jaar als grasland zijn gebruikt. Dat geldt voor het overgrote deel van de agrarische gronden op de Veluwe.'

LTO Noord regio Oost is blij met de vragen van de VVD en ziet het scheurverbod in dit gebied ook graag verdwijnen. 'De ondernemers in dit gebied worden dubbel getroffen', stelt Tjerk Elzinga. Hij is beleidsmedewerker bij LTO Noord. 'De ondernemers hebben heel veel last van wildschade in dit gebied van . Met name zwijnen, edelherten en in mindere mate dassen zorgen voor veel schade aan de grasmat. Door het ploeg- en scheurverbod is het voor boeren onmogelijk om dit te herstellen. Ze worden dus dubbel getroffen.'

Wijzigingsbesluit

Het besluit van de voormalig staatssecretaris is definitief en kan alleen door middel van een wijzigingsbesluit gewijzigd worden. De VVD is van mening dat de gevolgen onevenredig zijn voor de agrarische ondernemers. 'Het leidt tot problemen met de agrarische grondbewerking en een waardedaling van de betreffende percelen. In onze optiek dient dan ook de staatssecretaris door het College van Gedeputeerde Staten te worden aangespoord om het besluit te wijzigen.'

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 2°
  60 %
Meer weer