Overijssel+volgt+discussie+behandelbedrag+op+de+voet
Nieuws
© Het Utrechts Landschap

Overijssel volgt discussie behandelbedrag op de voet

In de discussie over het behandelbedrag dat boeren moeten betalen bij de aanvraag van faunaschade, volgt provincie Overijssel de stappen van provincie Gelderland op de voet.

Dat bleek tijdens de vergadering van de commissie Landbouw en Natuur vorige week. Het behandelbedrag is door gedeputeerde Jan Jacob van Dijk (CDA) van Gelderland op de agenda van het Interprovinciaal Overleg (IPO) gezet. De Provinciale Staten van Gelderland willen namelijk van het behandelbedrag van 300 euro af. Van Dijk wil dat echter eerst afstemmen met de andere provincies.

Zijn collega-gedeputeerde Hester Maij (CDA) van Overijssel vindt het een goede zaak dat de 'voors en tegens' van het behandelbedrag in kaart worden gebracht. Tijdens het commissieoverleg kwam het onderwerp op tafel door vragen van VVD-Statenlid Henk Veltkamp. Hij wilde weten wat de status van de discussie binnen het IPO is.

Statiegeldregeling

In de zomer wordt door het IPO onderzoek gedaan naar de voor- en nadelen om het behandelbedrag af te schaffen en te vervangen door een 'statiegeldregeling'. In dat geval wordt het bedrag teruggestort als er daadwerkelijk schade is.

Volgens Hester Maij is het behandelbedrag een landelijke afspraak, maar houden niet alle provincies zich eraan. 'Het is vervelend dat er verschillen zijn en dat het er maar van afhangt waar je woont of je het bedrag moet betalen.' Ze hoopt dat er goede afspraken over gemaakt kunnen worden.

Aardappels

Henk Veltkamp begrijpt dat Hester Maij 'de Koninklijke weg bewandelt', maar vindt dat er meer moet gebeuren. 'De schade die boeren ondervinden is enorm groot. Ik werd onlangs gebeld door een akkerbouwer bij wie in één nacht tijd in een perceel met aardappels één hectare werd omgewoeld door zwijnen. Dan springen de tranen je in de ogen.'

Veltkamp blijft druk uitvoeren. 'Mocht er dit jaar geen besluit komen, dan gaat volgend jaar het gas erop. Dan moeten we ook in Overijssel een oplossing bieden.'
Volgens LTO Noord is het inderdaad tijd voor een oplossing. 'Tot nu toe werden we telkens van het kastje naar de muur gestuurd', stelt Dirk Dekker. Hij is vicevoorzitter Regio Oost bij LTO Noord.

'Het IPO verwijst ons door naar de provincie, en de provincie naar het IPO. Door de inzet in Gelderland is er nu in ieder geval een doorbraak. Gelderland is vast besloten om het behandelbedrag af te schaffen. Overijssel zal waarschijnlijk volgen.'

Weer

 • Maandag
  35° / 21°
  10 %
 • Dinsdag
  35° / 21°
  10 %
 • Woensdag
  33° / 21°
  20 %
Meer weer