Overijssel+onderzoekt+schaderegeling+zwijnen
Nieuws
© Provincie Noord-Brabant

Overijssel onderzoekt schaderegeling zwijnen

Gedeputeerde Hester Maij van provincie Overijssel laat onderzoeken of boeren rond natuurgebied Engbertsdijksvenen een vaste vergoeding kunnen ontvangen voor schade door wilde zwijnen.

De boeren beklaagden zich in de laatste bijeenkomst van de Statencommissie Landbouw en Natuur over de sterk gestegen overlast die zij ondervinden door deze wildsoort.

Die overlast beperkt zich overigens niet alleen meer tot de directe omgeving van het natuurgebied. Ook bijvoorbeeld rond Haaksbergen worden de dieren steeds vaker aangetroffen. 'Tegenover 1.000 hectare natuur staat 5.000 hectare restaurant waar de wilde zwijnen zich tegoed kunnen doen', vertelde jachtopziener Henny Plegt.

Gedupeerden

Het steekt de boeren dat de schaderegelingen zo ingewikkeld en arbeidsintensief zijn dat veel gedupeerde afzien van het indienen van een verzoek tot vergoeding. Een vaste regeling zoals bijvoorbeeld ook voor dassenschade bestaat kan hen uitkomst bieden, stelden drie van hen voor aan de Statenleden.

Gedeputeerde Maij wees er op dat provincie Overijssel ruimhartig omgaat met het verlenen van afschotvergunningen. Buiten de Veluwe geldt immers een nulstandbeleid. Afschieten is echter arbeidsintensief, stelde Plegt.

Melden

Voor Akkerbouwer Henk Ormel uit Bruinehaar is het belangrijk dat boeren schade toch melden. 'Met de huidige regeling kunnen we weinig.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 9°
  70 %
Meer weer