Groen+fosfaat+geeft+gras+een+plus
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Groen fosfaat geeft gras een plus

Meer opbrengst in de eerste snede en een hoger fosforgehalte in het gras. Een gift van Groen Fosfaat lijkt te zorgen voor een plus op grasgroei, blijkt op twee proefvelden.

Dit Groen Fosfaat is een korrelachtige meststof die is opgebouwd uit fosfaat uit varkensmest. Daarmee is het toepasbaar op bedrijven die aan derogatie meedoen en geen kunstmestfosfaat mogen inzetten. Bij de controlepercelen is dan ook geen alternatieve fosfaatbron ingezet.

Groen Fosfaat Gras bestaat uit 0,3 kilo stikstof, 5 kilo fosfaat, 2 kilo kaliumoxide en 1 kilo magnesiumoxide per 100 kilo product. De proef werd gehouden op kleigrond met een lage fosfaatbeschikbaarheid. Hier werd zowel het controleveld als het Groen Fosfaat-veld bemest met 40 kuub rundveedrijfmest en 370 kilo KAS-S. Het Groen Fosfaat-veld kreeg daarbij 500 kilo Groen Fosfaat Gras. Dit moet wel als aanvoer van dierlijke mest worden geboekt.

Fors meer eerste snede

De extra gift resulteerde bij Koeien & Kansen-deelnemer Joris Buijs in Etten-Leur in een meeropbrengst van 18 procent in de eerste snede. Daarbij was het fosforgehalte bij het Groen Fosfaat Gras met 4,1 gram per kilo droge stof nog eens een halve gram hoger dan het controleveld.

'Dat bevestigt dat de extra fosfor welkom was. De gift was daarbij ook goed beschikbaar voor het gras', stelt projectmanager Angela van der Sanden, projectmanager Groen Fosfaat. De totale grasopbrengst, bekeken over drie sneden, lag bij dit bedrijf 5 procent hoger dan het perceel zonder Groen Fosfaat Gras. Een ander veld, bij een andere ondernemer, liet soortgelijke verschillen zien. De opbrengsten aan ruw eiwit waren vergelijkbaar.

Joris Buijs is tevreden over het Groen Fosfaat: 'Het gras heeft in het voorjaar fosfaat nodig voor de groei en de wortelontwikkeling. Vroeger gebruikte ik hiervoor triplesuperfosfaat, dat is nu in het kader van de derogatie niet toegestaan. Dat de wortels beter zijn ontwikkeld, zie ik aan de hogere fosfaatgehaltes in het gras.

'Wel ben ik benieuwd naar de sporenelementen. In deze ijzerhoudende gronden komen elementen als selenium niet gemakkelijk vrij. Mogelijk dat de betere beworteling wel leidt tot meer sporenelementen in het gewonnen gras. Als gevolg van een fosfaattekort kom je in een negatieve spiraal wat betreft de opbrengsten. Ik hoop dat die spiraal nu wordt doorbroken.'

Aandachtspunt bij het strooien van de mest is de hardheid van de korrel. Hier kwam nu nog veel stof bij vrij. 'Een hardere korrel of een stoffilter zijn oplossingen', denkt Van der Sanden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 8°
  15 %
 • Zaterdag
  15° / 11°
  70 %
 • Zondag
  15° / 12°
  50 %
Meer weer