Slootwater breekt fosfaat beter af dan gedacht

Het water in sloten en afwateringskanalen blijkt fosfaat veel beter af te breken dan voorheen gedacht. Dat concludeert Bas van der Grift van onderzoeksinstituut Deltares.

Slootwater+breekt+fosfaat+beter+af+dan+gedacht
© waterforum.net

Door uitspoeling komt fosfaat uit dierlijk mest terecht in sloten en vaarten. Een deel hiervan wordt opgenomen door algen. Van der Grift ontdekte dat fosfaat zich ook makkelijk laat binden aan het ijzer dat in het Nederlandse slootwater voorkomt. Doordat het water in het Nederlandse afwateringssysteem van sloten, vaarten en kanalen traag stroomt slaat het gevormde ijzerfosfaat-mineraal neer op de bodem.

Volgens de onderzoeker zou het mestbeleid hiermee rekening moeten houden. 'De verdeling van de geproduceerde mest is bij wijze van spreken per perceel geregeld. Maar om te kijken wat die fosfaat in het water doet, gaat men er gemakshalve van uit dat het effect overal hetzelfde is. Wij hebben aangetoond dat dat niet klopt', aldus Van der Grift in de Volkskrant. Hij verdedigt vrijdag zijn proefschrift over dit onderwerp aan de Universiteit Utrecht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer