Slootwater breekt fosfaat beter af dan gedacht
Het water in sloten en afwateringskanalen blijkt fosfaat veel beter af te breken dan voorheen gedacht. Dat concludeert Bas van der Grift van onderzoeksinstituut Deltares.

Door uitspoeling komt fosfaat uit dierlijk mest terecht in sloten en vaarten. Een deel hiervan wordt opgenomen door algen. Van der Grift ontdekte dat fosfaat zich ook makkelijk laat binden aan het ijzer dat in het Nederlandse slootwater voorkomt. Doordat het water in het Nederlandse afwateringssysteem van sloten, vaarten en kanalen traag stroomt slaat het gevormde ijzerfosfaat-mineraal neer op de bodem.
Volgens de onderzoeker zou het mestbeleid hiermee rekening moeten houden. 'De verdeling van de geproduceerde mest is bij wijze van spreken per perceel geregeld. Maar om te kijken wat die fosfaat in het water doet, gaat men er gemakshalve van uit dat het effect overal hetzelfde is. Wij hebben aangetoond dat dat niet klopt', aldus Van der Grift in de Volkskrant. Hij verdedigt vrijdag zijn proefschrift over dit onderwerp aan de Universiteit Utrecht.
Bekijk meer over:
Lees ook
Marktprijzen
Meer marktprijzen
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners



Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
Fendt 203V II
1987, P.O.A.
-
Veiligheidsgewichtblok
Gebruikt, € 2.400
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker Z335E Zeroturn maaier (BV) #47126
Gebruikt, P.O.A.
-
John Deere Zitmaaier / tuintrekker X127 (HG) #692300
Gebruikt, € 3.950
Weer
-
Zondag19° / 7°0 %
-
Maandag20° / 6°10 %
-
Dinsdag22° / 7°10 %