Meer+aardappelknollen+na+fosfaatbespuiting
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Meer aardappelknollen na fosfaatbespuiting

Een bladbespuiting met fosfaat in aardappelen geeft tot 15 procent meer knollen. Er zijn rasverschillen. Het gemiddelde ligt op zo'n 7 procent.

Een bladbespuiting met fosfaat in aardappelen levert een grote bijdrage aan de knolvorming en voorkomt dat de plant knollen afstoot in minder goede omstandigheden. Dit blijkt uit praktijkproeven van Van Iperen in 2016. Ook dit voorjaar kan het effect groot zijn, omdat de groeiomstandigheden tot nu toe matig zijn.

De fosfaatnormen zijn steeds krapper. Uit cijfers van Eurofins blijkt dat de hoeveelheid beschikbare fosfaat in de bodem afneemt. Tegelijk zijn er vaker en langere droge en natte perioden. Die zorgen voor stress bij de aardappelplant die steeds meer moeite heeft om fosfaat en andere voedingstoffen op te nemen.

'Aardappeltelers hebben al enorm geschakeld door met een zo efficiënt mogelijke toediening van mineralen topopbrengsten te halen', zegt Henk de Vlieger, productmanager Akkerbouw bij Van Iperen. Telers hebben een hele grote stap gezet door te bemesten met granulaat in de rij bij het poten. Bij die manier van toedienen is 80 procent minder fosfaat nodig dan bij breedwerpig strooien.

'Slechts 3 kilo fosfaat per hectare maakt het verschil. Dat geeft aan hoe efficiënt de toediening via het blad is'

Er is met bladbemesting nog meer mogelijk. Bij het onderzoek naar bladbemesting in aardappelen lag de focus eerst op andere mineralen dan op fosfaat. Maar uit praktijkonderzoek door Van Iperen blijkt dat een bladbemesting met fosfaat veel effect kan hebben.

Proefveld

Een proefveld in Oude-Tonge (Zuid-Holland) gaf vorig jaar tot 15 procent meer knollen ten opzichte van een proefveld zonder bladbemesting. De bladbemesting was gecombineerd met de tweede en derde bespuiting tegen phytophthora.

Niet onder alle omstandigheden is 15 procent meer knollen haalbaar, legt De Vlieger uit. 'Maar het geeft wel aan wat mogelijk is.' Er zijn onder andere rasverschillen. 'Een bespuiting heeft vooral effect bij rassen die moeite hebben om voldoende tal te maken, zoals Agria.'

Op de proefpercelen in 2016 had het gewas veel stress. Eerst door droogte en daarna door zware buien. Juist in zulke omstandigheden heeft de plant meer moeite om fosfaat uit de bodem op te nemen. De Vlieger verwacht dat bladbemesting met fosfaat gemiddeld zo'n 7 procent meer knollen zal geven.

Ook dit voorjaar zijn de groeiomstandigheden matig. De temperaturen waren de afgelopen weken relatief laag en in sommige gebieden is het nog droog. In zulke omstandigheden is fosfaat slecht beschikbaar, geeft De Vlieger aan. 'Dan kun je het verschil maken met een bladbespuiting met fosfaat, misschien wel net zo'n groot verschil als vorig jaar.'

Voedingsstoffen

Vooral de komende weken is het essentieel dat de plant over voldoende voedingsstoffen kan beschikken. In de periode rond het sluiten van de rijen neemt het gewas elke dag 1 tot 1,5 kilo fosfaat per hectare op. Bij minder optimale omstandigheden lukt het de plant niet om dat allemaal uit de bodem op te nemen. Een tekort aan voedingsstoffen in deze periode vermindert de eindopbrengst. Die achterstand is later niet meer te herstellen.

Het gewas heeft de komende tijd zoveel fosfaat nodig voor de bovengrondse groei -elke vijf dagen groeit een nieuwe bladlaag-, en voor de wortelgroei en knolaanleg. 'Voor al die processen is fosfaat nodig', legt De Vlieger uit. 'Als de plant dan te weinig fosfaat kan opnemen gaat die knollen afstoten. Met bladbemesting voed je de plant optimaal. Daarmee behoud je de knollen.'

De Vlieger adviseert aardappeltelers om met de tweede en de derde bespuiting tegen phytophthora 5 liter Powerleaf Fosfaat mee te spuiten. Dat bevat 30 procent fosfaat. 'Slechts 3 kilo fosfaat per hectare maakt het verschil. Dat geeft wel aan hoe efficiënt de toediening via het blad is.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
Meer weer