China+blokkeert+import+Europese+schimmelkazen
Nieuws
© President

China blokkeert import Europese schimmelkazen

China sluit sinds enkele weken zijn deuren voor de import van zachte kazen als camembert, brie en roquefort uit Europa.

Het land is er niet van overtuigd dat de schimmels in de lekkernijen veilig zijn voor consumptie. De Kamer van Koophandel van de EU in China vindt dat geen geldige reden en vraagt om het importverbod te herzien. Dat schrijft het Vlaams Infocentrum Land- en Tuinbouw op zijn site.

De Chinese autoriteiten hebben hier tot voor kort echter nog niet op gereageerd. De Europese kaasindustrie maakt zich intussen zorgen, omdat de betrokken schimmels in erg veel kazen gebruikt worden.

Nooit eerder problemen

Schimmelkazen zoals roquefort worden gemaakt met schimmels die in China niet toegelaten zijn. 'Maar ze werden decennialang geïmporteerd zonder problemen', zegt de Kamer van Kamer in een persbericht. Bovendien werkt Brussel al twee jaar nauw samen met de Chinese autoriteiten om veiligheidsnormen voor voedsel te herzien, klink het.

Die nieuwe normen moeten de Chinees-Europese kaashandel op lange termijn een kader bieden, maar Brussel vraagt dat China op korte termijn actie onderneemt en opnieuw Europese kazen invoert.

Bezorgd

De Chinese autoriteiten hebben hier tot voor kort echter nog niet op gereageerd, zeggen Europese bronnen aan Reuters. 'De Europese kaasindustrie is erg bezorgd om deze ban', zegt een diplomaat.

Zuivel hoort in principe niet echt tot het dieet van de gemiddelde Chinees, maar de laatste jaren zijn kazen als mozzarella wel populairder geworden, omdat westerse gerechten als pizza er hun intrede hebben gedaan. Scherpe schimmelkazen zijn meestal wel nog voorbehouden aan chique restaurants of supermarkten met een buitenlands doelpubliek.

Groei

Volgens Euromonitor zou de verkoop van zuivel in China dit jaar groeien met 26 procent tot 812 miljoen dollar. Meer dan 90 procent van verkochte kaas in het land is geïmporteerd. De meeste kazen komen uit Nieuw-Zeeland en Australië, zoals mozzarella. Maar de vraag naar specialere, zachte kazen zoals brie en camembert groeit ook. Volgens Euromonitor maken deze twee kazen dit jaar al 15 procent van de verkoop uit.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 7°
  40 %
 • Zondag
  20° / 7°
  10 %
 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
Meer weer