Premiumkaas 2,5 keer duurder dan huismerk

De Nederlandse kaaskoper betaalt gemiddeld 2,5 keer zoveel voor premiumkaas dan voor het huismerk. Dat blijkt uit onderzoek van Simon-Kucher & Partners.

Premiumkaas+2%2C5+keer+duurder+dan+huismerk
© Nieuwe Oogst

In de supermarkt kan het verschil in kaasprijzen oplopen tot 22 procent binnen hetzelfde merk. De kaaskoper accepteert dat belegen kaas een hogere prijs heeft omdat deze kaas een langere rijpingstijd kent.

Dat geldt ook voor kaas met lagere vetpercentages, omdat de klant dit ziet als de 'gezonde variant'. Niet alle merken spelen voldoende in op deze waardeperceptie. Hier kan de consument zijn voordeel mee doen, blijkt uit het onderzoek.

Supermarktprijzen

Zo variëren supermarktprijzen voor belegen kaas van 14 procent hoger tot 1 procent lager dan de jong belegen variant van hetzelfde merk. Ook binnen hetzelfde producttype verschillen de kaasprijzen sterk van elkaar.

Een voorbeeld is de prijs van een stuk belegen 48+ kaas. Die loopt uiteen van 3 euro per blok voor een prijsvechter tot 7,50 euro per blok voor een premiumkaas. De prijzen van de blokvariant variëren tot 156 procent. De voorgesneden plakken zijn meer prijsvast: deze variëren tot 47 procent voor hetzelfde product.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    17° / 8°
    20 %
  • Donderdag
    12° / 7°
    20 %
  • Vrijdag
    12° / 9°
    70 %
Meer weer