Asscher+eist+betere+naleving+regels+hoogwerker
Nieuws
© LTO Ledenvoordeel

Asscher eist betere naleving regels hoogwerker

De regels voor het gebruik van hoogwerkers bij sanering van asbestdaken zijn niet aangescherpt. Maar de al langer bestaande regels moeten wel beter worden nageleefd.

Minister Lodewijk Asscher (SZW) laat dat weten aan Elbert Dijkgraaf (SGP). Het Kamerlid had hem vragen gesteld over de klacht van asbestsaneerders dat hun hoogwerkers en verreikers met werkbakken niet meer kunnen gebruiken.

Dijkgraaf meende dat de problemen veroorzaakt worden door de invoering van nieuwe regels. Volgens minister Asscher is dat een misverstand, de huidige regels zijn al sinds 1995 van kracht.

Meer ongevallen

Oorzaak van de onrust is een brochure van de Inspectie SZW over het op de juiste manier naleven van de voorschriften. De brochure is gemaakt omdat het aantal ongevallen met hoogwerkers de afgelopen jaren is toegenomen.

Uit de antwoorden van Asscher blijkt dat in de praktijk lang niet altijd volgens de voorschriften wordt gewerkt. Door een scherper toezicht van de Inspectie SZW wil de overheid daar verbetering in brengen.

Machines zijn beschikbaar

'De huidige regels zijn afdoende. Er is geen sprake van aanscherping van de regels', benadrukt Asscher. Volgens hem zijn er machines beschikbaar voor een adequate asbestsanering die voldoen aan de bestaande regelgeving.

Het gebruik van machines of combinaties die niet zijn toegestaan moet stoppen, meent de bewindsman. Hij wijst er wel op dat in bijzondere situatie ontheffing kan worden aangevraagd van geldende regels.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  10° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  50 %
Meer weer