Geld voor herstructurering varkensbedrijven

Varkenshouderijbedrijven met in de nabije omgeving burgerwoningen en die niet meedoen aan de Stoppersregeling 2020 kunnen inschrijven voor de Regeling Omgevingskwaliteit. Voor de regeling die 1 september open ging, is 8 miljoen euro beschikbaar.

Geld+voor+herstructurering+varkensbedrijven
© POV

De Regeling is een initiatief van de Coalitie Vitalisering Varkenshouderij (ViVa), waarin de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV),Rabobank en het ministerie van Economische Zaken sinds 2016 nauw samenwerken en wordt uitgevoerd door het recent opgerichte Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij. Directeur Paul Jansen van het Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij verwacht daarmee de productie op ongeveer 35 locaties te kunnen beëindigen en tussen de 40 en 45.000 varkensrechten op te kopen.

Ontwikkelingsperspectief

'Met de regeling willen wij richting geven aan de relatie tussen boer en burger. Bijdragen aan een toekomstbestendige en maatschappelijk gewaardeerde varkenssector', zegt Jansen. Bedrijven op een locatie met weinig ontwikkelingsperspectief kunnen met de financiële vergoeding verantwoord stoppen. Met de opgekochte rechten kunnen toekomstgerichte bedrijven op een geschikte locatie zich ontwikkelen.

De regeling kent twee fases. In de eerste fase kunnen bedrijven die niet meedoen aan de Stoppersregeling 2020 zich melden voor deelname. Selectie van de bedrijven vindt plaats op basis van gemeten impact op nabije burgerwoningen. Daarbij wordt een straal van 1 kilometer gehanteerd en gebruik gemaakt van de bestaande rekenmethodes en geurtabellen. Jansen: 'We kijken naar de feitelijke situatie op basis van eenduidige cijfers; '

'Met de regeling willen we richting geven aan de relatie tussen boer en maatschappij.'

De geselecteerde locaties ontvangen een vergoeding die is opgesplitst in twee delen: een marktconform bedrag voor varkensrechten in de betreffende regio en een vergoeding per aanwezig varken. De bedrijven kunnen in 2018 nog doorproduceren. In de tweede fase verkoopt het Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij vanaf 2018 de opgekochte varkensrechten.

Rechten niet afgeroomd

Jansen verwacht dat er medio november duidelijkheid is over de voorwaarden waaronder de rechten weer worden uitgegeven. Van het uit de markt nemen van varkensrechten is geen sprake, zegt hij met klem. 'Nee, die plannen zijn er niet.' De regeling betreft een pilot. Wanneer die aanslaat en voldoet aan de verwachtingen, dan worden partners gezocht om de regeling op te schalen.

De Regeling Omgevingskwaliteit bevat volgens Uri Rosenthal, voorzitter van de Coalitie ViVa twee belangrijke elementen voor herstructurering van de varkenssector. Door de regeling zal het aantal varkens in gebieden waar de varkensdichtheid groot is, afnemen. In gebieden waar nog wel ruimte is om te ontwikkelen, kunnen varkensbedrijven uitbreiden of zich vestigen.

Duurzaam en toekomstbestendig

'Deze bedrijven opereren duurzaam en maatschappelijk verantwoord en houden rekening met mens, dier en omgeving', zegt Rosenthal. De regeling is volgens hem een belangrijke stap naar een economisch toekomstbestendige en maatschappelijk gewaardeerde varkenssector. 'Precies wat de coalitie beoogt', aldus de coalitievoorzitter.

De Regeling Omgevingskwaliteit vloeit voort uit het Actieplan Vitale Varkenshouderij dat in juni 2016 werd gepresenteerd. Het actieplan onderscheidt drie actielijnen: 'Bouwen aan ketensturing', 'Revitalisering en innovatie' en 'Kostenreductie'. Op alle drie de fronten lopen op dit moment regelingen die de positie van de varkenshouderij moeten versterken.

Aanmelden regeling

Varkenshouders die niet meedoen aan de Stoppersregeling 2020, kunnen zich vanaf 1 september aanmelden via www.ontwikkelingsbedrijfvarkenshouderij.nl De regeling is open tot en met 31 oktober. De aanvragen worden per regio gerangschikt (conform de Regeling Meststoffenwet). Voor het eind van het jaar krijgen bedrijven uitsluitsel.

Uiterlijk 1 januari 2019 moeten de geselecteerde locaties hun intensieve veehouderij beëindigen en vervalt hun vergunning.

Meer zaterdag inNieuwe Oogst

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 2°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer