POV dreigt Brabant met schadeclaims

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) dreigt provincie Noord-Brabant met schadeclaims als de versnelde omvorming van de veehouderij doorgaat.

POV+dreigt+Brabant+met+schadeclaims
© Ruud Ploeg

Provinciale Staten nemen vrijdag een besluit over deze plannen. De voorbereidingen voor rechterlijke stappen tegen de provincie zijn al in gang gezet, meldde POV-voorzitter Ingrid Jansen tijdens het debat

In die voorstellen moeten veehouders zes jaar eerder dan afgesproken maatregelen nemen om ammoniak, fijnstof en geur te verminderen. Deze maatregelen leiden volgens haar tot het noodgedwongen stoppen van honderden boeren in Brabant. 'Voor vele anderen dreigt faillissement of zij zullen met hun inkomen onder de armoedegrens komen.'

Geen financiële onderbouwing

'Alles waar Nederland voor staat, heeft Brabant naast zich neergelegd. De macht lijkt in handen te zijn van een kleine groep mensen', vertelde Jansen. 'Het is niet meer nodig om deugdelijke financiële onderbouwingen onder beleid te leggen en met uitspraken van de Raad van State hoeven we al helemaal geen rekening meer te houden.'

De POV-voorzitter stelt zichzelf de vraag of er nog wel op democratische wijze wordt gefunctioneerd in Brabant. Zij riep Provinciale Staten op om terug te gaan naar de tijd hoe Brabant altijd functioneerde. 'Samen optrekken, het huishoudboekje op orde en het gerecht serieus nemen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer