Brabantse+varkenshouders+kunnen+schade+claimen
Nieuws
© Studio van Assendelft

Brabantse varkenshouders kunnen schade claimen

Varkenshouders in Noord-Brabant kunnen vanaf vandaag via de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) schadeclaims indienen tegen provincie Noord-Brabant.

Hiermee zet de POV de eerste stap in de juridische procedures die de organisatie vorige week al aankondigde. De schadeclaims zijn niet de enige stappen die worden ondernomen tegen het omstreden besluit van Provinciale Staten.

'Behalve dat wij de provincie aansprakelijk stellen voor de financiële gevolgen van het besluit, starten wij een procedure tegen de wettelijke grondslagen van het besluit', zegt voorzitter Ingrid Jansen van de POV.

Voorbeeldbrief

De POV heeft een voorbeeldbrief online gezet, die alle varkenshouders kunnen downloaden. 'Dus ook varkenshouders die nog geen lid zijn van de POV. De financiële gevolgen van het provinciale besluit zijn immers zo groot dat wij alle varkenshouders de kans willen bieden een schadeclaim in te dienen en het besluit aan te vechten', licht Jansen toe.

De maatregelen die in Noord-Brabant zijn afgekondigd, zijn niet rechtmatig, stelt Jansen. De Verordening ruimte en de Verordening natuurbescherming dwingen varkenshouders om aan bovenwettelijke eisen te voldoen en om bovenwettelijke maatregelen te treffen. Dit leidt voor tot meerkosten ten opzichte van collega-varkenshouders in andere provincies.

Nettowinst nihil

Ook al zouden die verdergaande maatregelen wel effectief zijn, dan nog is het niet toegestaan om die te eisen. De daling die veehouders door de maatregelen moeten bereiken, zet de provincie namelijk in als ruimte voor economische ontwikkelingen in andere sectoren. De nettomilieuwinst is dus nihil, verklaart de POV. Daarmee ontbreekt een wettelijke grondslag om die maatregelen te eisen.

Met de aanpassing van de Verordening natuurbescherming wijzigt de provincie bovendien eenzijdig, en daardoor in strijd met de rechtszekerheid, de afspraken die zijn gemaakt in het Convenant stikstof en Natura 2000.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer