POV mist gegevens om AVV-bijdrage op te leggen

Het is vanaf 1 juli mogelijk een algemeen verbindend verklaring (AVV) te krijgen voor heffingen voor onderzoek en innovatie. Volgens de POV biedt een AVV geen oplossing zolang het de organisatie ontbreekt aan gegevens om ook daadwerkelijk heffingen op te kunnen leggen.

POV+mist+gegevens+om+AVV%2Dbijdrage+op+te+leggen
© VIC Sterksel

Tot nu toe was het krijgen van een AVV niet mogelijk als dit betrekking had op voorschriften of financiële bijdragen voor onderzoek en innovatie op grond van bestaande wetgeving. Hierdoor was er bijvoorbeeld geen AVV mogelijk voor onderzoek naar dierziekten en diergezondheid.

Bij de aanpak van ziekten ligt de verantwoordelijkheid echter bij het agrarisch bedrijfsleven en dan is er wel extra onderzoek nodig. Financiering van dit onderzoek via een AVV door een producentenorganisatie kan daarom nuttig zijn.

Papieren tijger

Theoretisch kan de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) nu met ingang van 1 juli een verzoek tot AVV van heffingen voor onderzoek indienen of vragen om een AVV voor bepaalde voorschriften met betrekking tot diergezondheid. 'In de praktijk zijn echter niet alle problemen zijn opgelost', zegt POV-voorzitter Ingrid Jansen.

Jansen doelt op de RVO die als enige beschikt over een volledig bestand varkenshouders en hun bedrijfsgegevens. Die zijn nodig voor het opleggen van de bijdrage en het is nog steeds onduidelijk of het ministerie toestaat dat RVO meewerkt aan het faciliteren van het verkrijgen van machtigingen. Zonder deze medewerking wordt de praktische uitvoering moeilijk.

Papieren tijger

'Tot op heden is brancheorganisatie BO Akkerbouw de enige sector die een AVV heeft weten te krijgen, maar zij kunnen er niet mee uit de voeten omdat ze niet over de gegevens beschikken om daadwerkelijk heffingen op te leggen. Zolang dit punt niet is beslecht, is de AVV een papieren tijger en dienen wij er geen in, al ligt er al geruime tijd een AVV klaar om in te dienen', stelt Jansen.

Verzoeken tot AVV zullen niet zonder meer worden ingewilligd meldt het ministerie nog. De regel blijft overeind dat het AVV-verzoek voor een voorschrift of financiering doelmatig moet zijn en geen onevenredige inbreuk mag maken op de ondernemersvrijheid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer