Solynta bouwt naar wens nieuw aardappelras

Het kweken van een aardappel met een tweevoudige resistentie tegen phytophthora is voor Solynta nog maar het begin. Met hybrideveredeling zijn naar wens eigenschappen in te bouwen en te stapelen.

Solynta+bouwt+naar+wens+nieuw+aardappelras
© Han Reindsen

Het Nederlandse bedrijf Solynta liet woensdag zien dat hybrideveredeling in de aardappelteelt mogelijk is. Op een demoveld in Wageningen hebben aardappelplanten met twee resistentiegenen de phytophthora goed weerstaan. Solynta heeft daarbij geen gebruikgemaakt van genetische modificatietechnieken.

Het inbouwen van één resistentie is normaal gesproken een proces dat al snel vijftien jaar duurt. De inbouw van meerdere resistenties tegelijk is nog lastiger. Solynta is het in enkele jaren gelukt en verwacht nog vier à vijf jaar nodig te hebben voordat boeren de nieuwe aardappelen kunnen telen.

'Enkele jaren geleden werden we nog voor gek versleten, maar nu laten we zien dat het kan', zegt Solynta-directeur Hein Kruyt. 'Onze techniek biedt een wereld aan mogelijkheden. We kunnen werken aan verschillende raseigenschappen en deze stapelen.'

DNA-merkers

Met de hybrideveredeling die Solynta toepast, zijn snel nieuwe rassen te ontwikkelen. 'Omdat we werken met DNA-merkers, weten we welke eigenschap vererft. Het is geen toeval meer. We kunnen precies voorspellen wat eruit komt.'

Door hybrideveredeling zullen aardappelrassen elkaar in sneller tempo opvolgen, te vergelijken met de huidige situatie bij suikerbieten. Solynta kan bij een bepaald aardappelras één eigenschap toevoegen of verbeteren, terwijl alle andere eigenschappen gelijk blijven.

Zaadjes

De technologische doorbraak bij Solynta maakt het mogelijk om aardappelen te distribueren in de vorm van 25 gram zaadjes in plaats van 2.500 kilo pootgoed. Deze zaadjes zijn gezond en het opschalen gaat veel sneller dan via knollen. Eén zaadje is in een jaar tijd op te schalen naar 25 miljoen zaadjes.

'Het slepen met pootgoed over de wereld zal afnemen. In bijvoorbeeld Afrika is het klimaat geschikt om aardappelen uit zaad te telen. Handelshuizen moeten op zoek naar lokale pootgoedboeren', denkt Kruyt. 'In Nederland kan het zijn dat akkerbouwers pootgoed uit zaad gaan telen. Gezond pootgoed dat het jaar erop is uit te poten voor de teelt van consumptieaardappelen.'

Handelshuizen

Solynta is niet van plan om zelf een nieuw aardappelras op de markt te brengen. 'Wij leveren het zaaizaad en de handelshuizen maken er pootgoed van', zegt Kruyt. Doorvermeerderen van de eigen oogst kan, maar dan missen telers de vooruitgang van nieuwe rassen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer