Akkerbouwer brandt aardappelloof

Biologisch akkerbouwer Douwe Monsma uit Zeewolde brandde afgelopen week het loof van de aardappelen. Dat doet hij om de groei van de knol te stoppen en phytophthora tegen te gaan.

'Op een gegeven moment groeien de aardappelen uit de maat. We telen ze voor de consument dus ze moeten niet groter te worden dan 60 millimeter', vertelt Monsma. Het branden gebeurt met een trekker waar voorop een gastank zit en achterop een brander.

'Het loof van de aardappel wordt verhit door de vlammen onder de brander. Het is de vlam die het werk doet, maar ook de infraroodstraling van het vuur die er voor zorgt dat het sap in de cellen van het blad gaat koken en de celwanden doet knappen. Zo doden wij het aardappelloof.'

Huidvast

Over enkele weken worden de aardappelen gerooid. 'We branden nu voor de eerste keer, over een aantal dagen doen we het nog een keer dan is het loof helemaal dood', geeft Monsma aan. 'Dan zal het nog twee à drie weken duren voordat we de aardappelen kunnen rooien omdat ze huidvast moeten worden. Dan beschadigen ze tijden het rooien niet.'

Weer

 • Maandag
  15° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
Meer weer