Opbrengst+aardappelen+nu+gemiddeld+ruim+46+ton
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Opbrengst aardappelen nu gemiddeld ruim 46 ton

De opbrengst van de proefrooiingen van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) is met ruim 46 ton per hectare hoger dan het vijfjarig gemiddelde.

De gemiddelde opbrengst van de monsters is vastgesteld op 46.436 kilo per hectare. In 2016 was dit 40.078 kilo per hectare.

Hiermee is de opbrengst per hectare tot op heden 15,9 procent hoger dan het vorig seizoen. Ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde is de productie 6,9 procent hoger.

Knolaantal laag

Het percentage 50 millimeter opwaarts bedraagt 61 procent. In 2016 was dit 60 procent, terwijl het vijfjarig gemiddelde ligt op 59 procent.

'Gemiddeld knolaantal is lager dan het vijfjarig gemiddelde'

Tevens meldt VTA dat het gemiddeld knolaantal met 172 stuks van het monster (twee maal 3 meter) relatief laag is ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde. Dit ligt op 188 stuks.

Verschillen

Tussen percelen onderling bestaan er behoorlijke verschillen. De laagste opbrengst is 21 ton per hectare, terwijl de hoogste op 71 ton per hectare zit.

Ook qua potentie lijkt er nog behoorlijk verschil te bestaan. Een redelijk aantal telers geeft aan dat gewassen toch behoorlijk beginnen te slijten, terwijl ook van percelen wordt aangegeven dat het gewas het gewas er nog behoorlijk fris en groen op staat.

Vast protocol

De VTA heeft midden augustus een proefrooiing uitgevoerd onder haar leden volgens een vastgesteld protocol. Deze opbrengstmeting vindt sinds 2001 plaats en wordt steeds op hetzelfde moment in het jaar uitgevoerd.

Met de proefrooiingen worden van een groot aantal consumptierassen verspreid over Nederland monsters gestoken. De resultaten van de augustusmeting zijn gebaseerd op monsters van een representatieve groep VTA leden verspreid over heel Nederland.

Half september voert VTA weer een proefrooiing uit bij dezelfde groep telers.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  17° / 12°
  60 %
 • Woensdag
  18° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  14° / 9°
  95 %
Meer weer