Rabobank+wil+duidelijkheid+voor+pluimveehouders
Nieuws
© Gertjan van der Wal

Rabobank wil duidelijkheid voor pluimveehouders

Zo snel mogelijk duidelijkheid. Dat wil Rabobank Nederland voor de door de fipronil-crisis getroffen pluimveehouders. In een mail aan onder andere Tweede Kamerleden schrijven bestuursvoorzitter Wiebe Draijer en directeur Food & Agri Ruud Huirne dat onduidelijkheid en uitstel niet alleen de getroffen bedrijven geld kosten maar ook de sector en de hele keten.

Draijer en Huirne doelen op de vragen die er nog steeds zijn over ruien of ruimen, over de duur van leegstand, de recalls en mogelijke claims.

Donderdag is er een debat in de Tweede Kamer over de fipronil-affaire. Rabobank vraagt Kamerleden te pleiten voor zo snel mogelijkheid helderheid voor de pluimveesector.

Buffer

De bank denkt dat de meeste getroffen bedrijven de klap nu nog zelf kunnen opvangen, doordat zij voldoende financiële buffer hebben of doordat zij hun pluimveebedrijf combineren met een andere tak bijvoorbeeld akkerbouw of melkvee.

Sommige bedrijven zaten echter al in financieel zwaar weer en hebben het nu extra moeilijk. Andere ondernemingen zien hun liquiditeit tot onder een acceptabele grens gedaald. Dit gaat om een deel van de getroffen bedrijven, waarbij hiervan een aantal de onderneming zullen moeten of willen staken.

Rabobank spant zich in om dit aantal bedrijven zo laag mogelijk te houden. Met bedrijven worden desgewenst afspraken gemaakt over tijdelijk uitstel van aflossing of het verlenen van een overbruggingskrediet voor bijvoorbeeld aankoop diervoeders of een nieuwe veestapel. Het perspectief op lange termijn is hierbij het uitgangspunt.

Gelijk optrekken

Rabobank pleit verder voor gelijke behandeling van de crisis binnen de EU. De bank vindt het belangrijk dat landen de EU wet- en regelgeving op dezelfde wijze interpreteren en onderling gelijk optrekken qua maatregelen.

Onderlinge verschillen mogen niet op de individuele boer worden afgewenteld.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer