Fipronil+gevonden+in+Poolse+eieren
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Fipronil gevonden in Poolse eieren

In geïmporteerde eieren uit Polen is het anti-bloedluismiddel fipronil gevonden. Volgens het Algemeen Dagblad (AD) heeft de NVWA dit bevestigd.

Nederland importeert volgens het AD tussen de een en twee miljoenen eieren per week uit Polen en Oekraïne. Ze belanden in restaurants en Poolse winkels, maar niet in Nederlandse supermarkten

Eric Hubers, voorzitter van LTO Pluimveehouderij, wil niet zeggen wie uit de sector de Poolse fipronil-eieren heeft gevonden: 'De NVWA moet dit oppakken en mee naar buiten komen.' Ook zegt hij tegen de krant dat de Nederlandse pluimveesector nu de onderste steen boven wil in het gifschandaal en dat volgens hem de NVWA veel harder optreedt bij Nederlandse eieren dan bij geïmporteerde eieren.

Maffia

In Nederland kwam de fipronil via het bedrijf Chickfriend in de eieren terecht. Hoe het gif in de Poolse eieren komt is nog onbekend. Hubers: 'Ik kan me niet voorstellen dat de Chickfriend naar Polen is gereden om daar te spuiten. Misschien dat er vanuit Roemenië in ieder land met veel kippen maffia-achtige netwerken zijn opgezet om fipronil toe te passen.'

De twee opgepakte bestuurders van Chickfriend zitten nog altijd in vast.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  23° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  23° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  80 %
Meer weer