Ruien+in+besmette+stal+stuit+op+grote+problemen
5 vragen
© Marcel Bekken

Ruien in besmette stal stuit op grote problemen

De helft van de pluimveehouders met een met fipronil besmette stal wil de kippen laten ruien. Probleem daarbij is dat de dieren in een besmette stal zichzelf weer besmetten. GD zoekt naar methoden om ook de stal vrij te krijgen van fipronil.

Wat is het probleem bij ruien?

Het ruien van kippen heeft alleen zin als de stal tijdens het ruiproces droog wordt schoongemaakt en wordt gedesinfecteerd. Fipronil wordt opgenomen door de kip en een groot gedeelte wordt via mest weer uitgescheiden. Dit betekent dat fipronil vanuit de omgeving weer in lichaamsvet en eieren kan worden opgenomen. Omdat effectieve desinfectiemiddelen niet kunnen worden toegepast als er dieren in de stal zitten, zoekt GD hard naar nieuwe methoden. Droog reinigen en zo vaak mogelijk mest verwijderen helpen daarbij.

Kan schoonmaken met water en zeep ook?

Ja, zeep kan vet, en dus ook fipronil, omsluiten in micellen en het middel zo verwijderen. Maar het probleem is dat zeep fipronil niet onschadelijk gemaakt. Het afvalwater bevat daardoor onbekende hoeveelheden actieve fipronil. Dit mag niet terechtkomen in het oppervlaktewater, dus ook niet via het riool. Dat is namelijk schadelijk voor dieren en insecten in het milieu. Tot op heden is er geen praktisch haalbare manier om afvalwater te behandelen en daarmee geschikt te maken voor lozing in het riool. Wie toch water en zeep wil gebruiken, moet het afvalwater verantwoord afvoeren.

Hoe moet het dan?

Fipronil in de stal moet inactief worden en vervolgens uit de stal worden gehaald. Dat zou kunnen door de stal te behandelen met ozon. Daarna moet er worden gelucht. Deze methode kan echter alleen als er geen kippen en andere levende wezens in de stal aanwezig zijn. Dus voor wie geen lege stal voor de ruiende kippen heeft, is dit geen optie.

Zijn er andere middelen of methoden?

Daar is GD samen met andere deskundigen naar op zoek. Om de werkzaamheid van een middel aan te tonen, zijn goed opgezette onderzoeken onder gecontroleerde omstandigheden nodig.
De websites van GD en Ovoned houden pluimveehouders continu op de hoogte van de nieuwste resultaten en onderzoeken naar de effectiviteit van andere middelen.

Komt er een oplossing?

Of er een makkelijke manier komt voor het onschadelijk maken van fipronil, weten we niet. Wel is bekend dat met goed en vaak schoonmaken, juist ook tijdens het ruien, al veel fipronil uit de stal kan worden verwijderd. Of dat voldoende is, moet blijken.
In het slechtste geval zullen pluimveehouders toch over moeten gaan op het ruimen van kippen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  23° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  23° / 9°
  10 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  80 %
Meer weer