Belgische+appeloogst+68+procent+minder
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Belgische appeloogst 68 procent minder

De Belgen verwachten in seizoen 2017-2018 zo'n 68 procent minder appelen en 7 procent minder peren te oogsten.

Op Europees niveau zijn de verwachte dalingen kleiner met 21 procent minder appelen en 1 procent minder peren. In België zijn de lagere opbrengsten vooral te wijten aan de vorstschade in het voorjaar, aldus de Belgische Boerenbond.

Naar jaarlijkse gewoonte ramen de lidstaten rond deze periode van het jaar de te verwachten oogst van appelen en peren. De gegevens van alle lidstaten worden verzameld en brengen de verwachtingen voor de Europese productie in kaart. Die werden vandaag voorgesteld op het internationale congres Prognosfruit in Lerida (Spanje).

Enquête

De oogstramingen voor België gebeuren door de Vlaamse overheid, departement Landbouw en Visserij, in samenwerking met Boerenbond, het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT) en de veilingen. Daarvoor werden 250 fruitteeltbedrijven bevraagd, verdeeld over alle Belgische provincies.

Uit de enquête blijkt dat we in België geconfronteerd zullen worden met een zeer lage appeloogst. De oogst wordt geraamd op 74 miljoen kilo of 68 procent minder dan de appeloogst van vorig jaar, wat door de extreem natte junimaand ook al geen goed fruitjaar was. Dat is 73 procent minder dan het meerjarig gemiddelde.

De perenoogst wordt geraamd op ongeveer 301 miljoen kilo of 7 procent minder dan vorig jaar of 15 procent minder dan het meerjarig gemiddelde. Deze lage cijfers zijn te wijten aan de vorstschade in april en de minder gunstige weersomstandigheden in het voorjaar.

Europa

Op Europees niveau verwachten de congresdeelnemers dit jaar een duidelijk lagere appeloogst, namelijk 9,3 miljoen ton, een daling met 21 procent ten opzichte van vorig seizoen. Deze daling doet zich in heel Europa voor.

De verwachting is dat er dit jaar, in vergelijking met andere jaren, proportioneel gezien meer appelen naar de industriemarkt zullen gaan dan naar de versmarkt. Met dit jaar een aandeel van slechts 1 procent van de Europese appelproductie, is België een kleine speler op Europees niveau. Het areaal appel daalde verder tot 6.164 hectare.

Perenland

Het Belgische perenareaal is het afgelopen jaar gestegen tot 10.023 hectare. België blijft hierdoor een toonaangevend 'perenland', met 14 procent van de Europese productie. Zeker wat de topvariëteit Conférence betreft, is de Belgische fruitsector onbetwistbaar de nummer één in Europa.

Ongeveer 85 procent van de Europese perenproductie situeert zich in slechts vijf landen (Italië, Spanje, België, Nederland en Portugal). De Europese perenoogst wordt geschat op 2,1 miljoen ton, een daling van 1 procent ten opzichte van vorig jaar.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  30 %
Meer weer