Camera telt appels voor uniforme vruchtzetting

Met de camera's van een IFV meetinstrument is het aantal vruchten en de maatverdeling in de boomgaard te tellen. 'Op termijn willen we het aantal bloemen per boom bepalen en deze individueel behandelen voor een uniforme vruchtzetting', zegt René Bal van Delphy.

Door de vruchten te meten, is de oogst zo goed mogelijk in te schatten. 'Dat is belangrijk voor het aantal plukker en de afzetstrategie. Welke cel moet qua grootte en kwaliteit worden geruimd', legt de adviseur grootfruit uit.

Delphy is nu ongeveer drie weken bezig met de machine. Het meetinstrument bestaat uit twee camera's en een processor achter op de trekker. 'Door de hoge resolutie ziet de camera het verschil tussen blad en vruchten', zegt Bal.

Verder ontwikkelen

Aan de hand van de verzamelde data gaat Delphy, in samenwerking met The Greenery, deze techniek in de praktijk verder ontwikkelen en toepassen. Een combinatie van diverse technieken en onderzoeken moet zorgen tot een nieuwe stap in de teelt en advisering van appels en peren.

Delphy wijst er op dat fruittelers voldoende mogelijkheid hebben om met de techniek kennis te maken, bijvoorbeeld op veldbijeenkomsten en tijdens de Appeldag op 29 juni.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 5°
  90 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer