Minder+appels+en+peren+in+Europa
Nieuws
© William Hoogteyling

Minder appels en peren in Europa

De appeloogst van dit jaar in de Europese Unie is de kleinste van de afgelopen tien jaar. Ook de perenoogst is 8 procent lager dan het meerjarig gemiddelde.

De Europese oogstcijfers voor appels en peren zijn gisteren bekendgemaakt tijdens de Prognosfruit-conferentie in Lleida, Spanje. De appelproductie in de 28 EU-landen wordt dit jaar geraamd op 9.343.000 ton. De perenoogst wordt geschat op 2.148.000 ton. De nachtvorst tijdens de bloei in verschillende EU-landen is de oorzaak van de lage productie.

De raming bij appels valt 21 procent lager uit dan de oogst van vorig jaar en 23 procent lager dan het gemiddelde van de jaren 2014-2016. Bij peren is de raming 1 procent lager dan de oogst van vorig jaar en 8 procent lager dan het driejarig gemiddelde vanaf 2014. De perenoogst was de afgelopen tien jaar alleen in 2012 kleiner dan de verwachte oogstvolumes voor dit jaar.

Perspectief Nederlandse afzet

Voor de Nederlandse afzet is het van belang dat de raming van de appeloogst in Duitsland 46 procent lager uitvalt dan vorig jaar. Dit biedt perspectief op de Duitse markt. Ook voor peer worden goede marktvooruitzichten verwacht, meldt de Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) in een persbericht naar aanleiding van de Europese oogstraming.

Weer

 • Donderdag
  6° / 5°
  90 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer