Voor+tweede+keer+fruitbomen+vernield
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Voor tweede keer fruitbomen vernield

Voor de tweede keer in korte tijd zijn in het Land van Maas en Waal fruitbomen afgezaagd. De politie heeft de zaken in onderzoek en kijkt ook of er een verband is tussen beide vernielingen. De schade is groot.

In de nacht van vrijdag op zaterdag werden in een boomgaard in het Gelderse Horssen 230 fruitbomen afgezaagd. De politie tast nog in het duister over de daders en motief. 'We hebben geen idee of het vandalisme is of dat er wat anders achter zit. Ook weten we niet of er een verband is met de eerdere zaak in Boven-Leeuwen.'

Eigenaar Jan Brokken wil niet reageren omdat dit wellicht tot herhaling of kopieergedrag leidt.

Emotionele schade

In april werden bij fruitteler Geert Aanholt 320 bomen op dezelfde wijze vernield. De uiteindelijke schade voor de bedrijf bedraagt 40.000 euro. 'Daarnaast is de emotionele impact groot' vertelt hij. 'Ik heb 40 dagen niet gewerkt. Je bent dag en nacht in touw voor het bedrijf, en dan gebeurt dit.'

Bij het bedrijf in Boven-Leeuwen zijn de bomen afgeënt, met medewerking van de veiling. Twee jaar lang kan er niet geoogst worden van deze bomen.

Onrust

Volgens Marc André de la Porte, voorzitter van de kring Midden-Nederland van de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO), zorgt het gebeuren wel voor onrust bij fruittelers. 'Net als bij iedereen leeft de vraag 'Wat is er aan de hand?' en 'Waarom?'' De kans lijkt hem klein dat er een actiegroep achter zit. 'Bij het eerste bedrijf waren de vernielingen in april. Dan hadden ze zich al wel gemeld.'

Wessel van Olst, regiobestuurder Oost van LTO Noord en zelf ook fruitteler merkt dat het collega-fruittelers niet onberoerd laat. 'We zijn gewend aan criminaliteit. Zo worden er wel eens sproeiers gestolen. Die leveren misschien nog wat op als je ze verkoopt. Maar dit is zo volkomen zinloos.'

Hij denkt dat telers niets anders kunnen doen dan waakzaam zijn en elkaar ook op de hoogte houden als er verdachte situaties zijn. 'Het wereldje is klein. We gebruiken Whatsapp bijvoorbeeld om elkaar op de hoogte te houden bij nachtvorst. Dat kan hiervoor natuurlijk ook.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 5°
  90 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer