Belgische+fruitteeltsector+komt+met+actieplan
Nieuws
© Haijo Dodde

Belgische fruitteeltsector komt met actieplan

Een groot gezamenlijk actieplan moet met steun van de Vlaamse overheid het tij keren voor de Belgische fruitteeltsector.

De Belgische appel- en perentelers hebben enkele financieel moeilijke jaren achter de rug. Net als hun Nederlandse collega's zijn ze zwaar getroffen door de Russische boycot van Europese voedingsproducten. Daarnaast hebben ze vorig jaar te maken gehad met hevige hagelstormen en is er na afgelopen voorjaar veel schade door enkele uitzonderlijke nachtvorstnachten.

De Vlaamse overheid geeft samen met belangenorganisaties, onderzoeksinstellingen en afzetorganisaties nu de aanzet tot een gezamenlijk actieplan. Dat plan is gericht op de pijlers kwaliteit, rendabiliteit en onderzoek. Per pijler worden actiepunten opgesteld voor verdere uitwerking. Dat gebeurt onafhankelijk met per actiepunt een afzonderlijke financiering.

Nieuwe markten

De focus van de actiepunten ligt voorlopig bij de zoektocht naar nieuwe markten voor het Belgische fruit, een betere risicobeheer op de bedrijven en verbetering van kwaliteit vanuit ketenbenadering. Afzetorganisaties roepen de Belgische overheid onder meer op om fruittelers investeringssteun te geven bij de aanplant van nieuwe variëteiten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  6° / 5°
  90 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer