Consument+krijgt+belangrijke+plek+in+melkveevisie
Nieuws
© Mike Schellart

Consument krijgt belangrijke plek in melkveevisie

De consument krijgt een belangrijke plaats in de nieuwe visie de LTO-vakgroep Melkveehouderij. Dat blijkt uit de eerste bijeenkomst van de 24 melkveehouders die de visie opstellen.


De visie moet de leidraad vormen voor de nieuwe vakgroep. Vorige week vond in het Utrechtse Odijk de eerste bijeenkomst van deze 'visiereis' van de 24 melkveehouders plaats.

In de nieuwe visie krijgt de consument een belangrijke plaats, zo bleek uit de brainstormsessie. De visie is er in de eerste plaats voor de melkveehouders. Maar de boeren waren het erover eens dat het belangrijk is te luisteren naar wat de consument en andere stakeholders willen en daarop in te spelen zonder het rendement voor de melkveehouder uit het oog te verliezen.

Stakeholders

De 24 melkveehouders hebben een lijst van stakeholders van buiten de sector opgesteld. Zij krijgen binnenkort een uitnodiging voor een interview. Op 31 augustus is de volgende bijeenkomst en vindt de inhoudelijke terugkoppeling van deze gesprekken plaats.

De brainstormsessie werd begeleid door Maarten Vrolijk van Wageningen Livestock Research en Onno van Eijk van Imagro, een bureau voor strategie en creatie voor agri, food en buitengebied.

'We zijn heel erg gewend om te luisteren om te reageren, maar we luisteren te weinig om te begrijpen. Verdiep je in wat iemand echt vindt en waarom, los van of je het er mee eens bent. Zo hoor je nieuwe zorgen, en ideeën, en verdiep je je in een ander. Dat geeft waardevolle informatie voor de visie', aldus Van Eijk.

Verbetering

Een van de deelnemers van de 'visiereis' is melkveehoudster Geke Arends. Zij is van mening was dat er veel zaken voor verbetering vatbaar zijn in het beleid van LTO Nederland. 'Dan kan je aan de zijlijn gaan staan en kritiek geven. Maar dat helpt niet. Ik kan dan beter meedenken en mijn input leveren.'

Ze is positief over de eerste bijeenkomst, 'De groep is gevarieerd en ik vind het nuttig om met collega's te discussiëren. Ik heb er wel vertrouwen in dat we er met elkaar in slagen een goede visie neer te zetten.'

Ook melkveehouder Hans Mentink denkt er zo over. 'Het is belangrijk dat we een gezamenlijke visie neerzetten. We zijn als sector zeer divers. Dat merk je vandaag ook weer. Maar ik ben er van overtuigd dat we met deze groep een visie neerzetten die ons verbindt en de verschillen overbrugt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer