Brussel wil nog tien jaar verder met glyfosaat

De verwachting is dat de Europese Commissie binnenkort met een voorstel komt om de Europese toelating van glyfosaat voor een periode van tien jaar te verlengen.

Brussel+wil+nog+tien+jaar+verder+met+glyfosaat
© Persbureau Noordoost

In een vergadering gisteren heeft het college van commissarissen van de Europese Commissie een akkoord bereikt over de verlenging van het omstreden herbicide. Dit meldt een woordvoerder van de Eurocommissaris voor voedselveiligheid aan persdienst Politico.

Volgens de berichtgeving kiest Eurocommissaris Vytenis Andriukaitis voor een verlengingstermijn van tien jaar onder meer vanwege de conclusie van ECHA, het Europese agentschap voor chemicaliën, dat er geen relatie is tussen glyfosaat en de ziekte kanker.

Definitief besluit

Als de Europese Commissie met een officieel voorstel komt over de verlenging van glyfosaat dan zal een uitvoerend comité voor het eind van dit jaar uiteindelijk een definitief besluit nemen. In dat comité zijn de landbouwministeries van de EU-lidstaten op ambtelijk niveau vertegenwoordigd.

Het definitieve voorstel van de EC zal naar verwachting niet veel afwijken van het advies van het college van commissarissen om te gaan voor een verlenging van tien jaar. Komende zomer kunnen lidstaten afzonderlijk hun standpunt bepalen over de herregistratie van glyfosaat. Dit zal ongetwijfeld opnieuw zorgen voor politieke discussies.

Roundup

Glyfosaat als werkzame stof van onder meer het herbicide Roundup is controversieel sinds maart 2015. Toen concludeerde het IARC, het internationaal instituut voor kankeronderzoek dat verbonden is aan wereldgezondheidsorganisatie WHO, dat de stof kankerverwekkend zou zijn. In een later stadium is deze conclusie weerlegt door Europees Voedselautoriteit EFSA en recent dus door ECHA.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer