Kamer wil verdere beperking op gebruik glyfosaat

De Tweede Kamer heeft vandaag twee moties aangenomen om het gebruik van glyfosaat buiten de landbouw verdergaand te verbieden en om het gebruik binnen de landbouw zoveel mogelijk te beperken.

Kamer+wil+verdere+beperking+op+gebruik+glyfosaat
© Dirk Hol

GroenLinks-Tweede Kamerlid Rik Grashoff diende samen met de Partij voor de Dieren en de PVV een motie in voor aanvullende nationale maatregelen om het gebruik van glyfosaat te beperken. In de motie wijst Grashoff erop dat glyfosaat zorgt voor schadelijke overschrijdingen in het Nederlandse water en daarmee een bedreiging vormt voor de biodiversiteit en het drinkwater.

In zijn motie pleit Grashoff ervoor om ongeacht de Europese toelating nationaal te komen met maatregelen om gebruik van glyfosaat buiten de landbouw verdergaand te verbieden en binnen de landbouw zoveel mogelijk te beperken. Buiten de landbouw betekent zou het verbod dat nu al geldt voor verhardingen volgens GroenLinks moeten worden uitgebreid naar verbod op toepassingen in bijvoorbeeld recreatiegebieden en openbaar groen.

Afspraken maken

De tweede aangenomen motie over glyfosaat is vorige week ingediend door Frank Futselaar van de SP. Hij constateert samen met de Partij voor de Dieren dat overheden zoals gemeenten en waterschappen nog op grote schaal grijpen naar glyfosaat voor de bestrijding van onkruiden. Futselaar vraagt de regering om met de regionale overheden afspraken te maken om het gebruiken van glyfosaat zoveel te beperken of geheel te vermijden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer