Economische Zaken wacht tot najaar met glyfosaatbesluit

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken wacht met een standpunt over verlenging van de toelating van glyfosaat op het definitieve voorstel van de Europese Commissie.

Economische+Zaken+wacht+tot+najaar+met+glyfosaatbesluit
© Koos v.d. Spek

In een debat over glyfosaat deze week in de Tweede Kamer gaf Van Dam te kennen dat het oordeel van Nederland als lidstaat pas van belang is als de Europese Commissie komt met een definitief voorstel. 'Het heeft nu geen nut om te reageren op niet-officiële berichten over een verlenging van tien jaar', aldus de bewindsman.

Met name Partij voor de Dieren (PvdD), D66, GroenLinks, SP en PVV zijn teleurgesteld dat de staatssecretaris zich niet uitspreekt. Van Dam wijst er echter op dat hij zich houdt aan de procedure die geldt voor de betreffende herregistratie.

Beschuldigingen

'De EC maakt een afweging op basis van de beschikbare studies en houdt ook rekening met de beschuldigingen tegen Monsanto vanwege beïnvloeding van onderzoek. Het voorstel dat daaruit volgt, wordt beoordeeld door de lidstaten. Na advies van het Ctgb volgt opnieuw een debat en in het najaar zullen we als Nederland onze standpunt bepalen', legt Van Dam uit.

In moties pleiten woordvoerders van de initiatiefnemende partijen voor het Kamerdebat voor een kortere verlengingstermijn en het geleidelijk uitfaseren van glyfosaat. Van Dam echter ontraadt deze moties en noemt ze prematuur.

Heftige reacties

Van Dam erkent dat glyfosaat heftige reacties oproept vanwege de volksgezondheid en dat wetenschappers met verschillende conclusies komen. Met name het oordeel van het internationaal instituut voor kankeronderzoek IARC dat glyfosaat mogelijk kankerverwekkend is, wordt door voedselautoriteit EFSA tegengesproken.

EFSA baseert zich volgens Van Dam op een groot aantal studies. 'Ze kijken niet alleen naar afgeronde rapporten, ook naar de kale onderzoeksdata. Ook weerspreekt EFSA eventuele contacten met Monsanto.'

Geruchten

Toch pleiten Esther Ouwehand van PvdD en Rik Grashoff van GroenLinks voor meer transparantie in het onderzoek en het openbaar maken van alle gebruikte studies. Carla Dik Faber van ChristenUnie vraagt Van Dam wat waar is van de geruchten dat EFSA studies over lymfklierkanker bij landbouwers bewust buiten beschouwing heeft gelaten.

Van Dam noemt de betrouwbaarheid een aandachtspunt. 'Ik zal daarover in gesprek gaan met de Europese Commissie. Het is van maatschappelijk belang dat de toelatingsprocedure voor gewasbeschermingsmiddelen zorgvuldig verloopt.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer