'Verlenging glyfosaat is politiek compromis'

LTO en ook Copa Cogeca betreuren het dat de Europese Commissie waarschijnlijk niet kiest voor de maximale verlengingstermijn voor glyfosaat.

%27Verlenging+glyfosaat+is+politiek+compromis%27
© Nieuwe Oogst

Deze week werd bekend dat de Europese Commissie van plan is om voor een periode van tien jaar de toelating van glyfosaat in de EU te verlengen. Daarmee kiest de commissie niet voor de maximale verlengingstermijn van vijftien jaar.

In een reactie zegt LTO-bestuurder Joris Baecke dat hij op hoofdlijnen gelukkig is met deze voorgenomen verlenging. 'Tien jaar geeft rust op dit dossier en ook zekerheid voor de telers die glyfosaat willen toepassen.'

Wel heeft Baecke sterk de indruk dat er sprake is van een politiek compromis. 'Wetenschappelijk is aangetoond dat glyfosaat veilig is. Dan blijft het bijzonder dat niet voor de maximale verlengingstermijn van vijftien jaar is gekozen.'

EFSA en ECHA

Ook Copa Cogeca, de organisatie voor Europese landbouwers, noemt het teleurstellend dat de Europese Commissie niet het advies opvolgt van de Europese Voedselautoriteit EFSA en ECHA, het Europese Agentschap voor chemicaliën. 'Beide autoriteiten concluderen dat glyfosaat veilig te gebruiken is en dat er geen belemmering is voor maximale verlenging van de toelating', stelt Pekka Pesonen, secretaris-generaal van Copa Cogeca.

Volgens Pesonen ondermijnt de commissie met dit voorgenomen besluit de geloofwaardigheid van EFSA en ECHA. 'Bovendien worden de hoge standaarden voor voedselveiligheid in de Europese landbouw op deze manier in diskrediet gebracht.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  16° / 9°
  25 %
 • Zondag
  14° / 8°
  50 %
 • Maandag
  15° / 6°
  40 %
Meer weer