Glasvezel in buitengebied Overbetuwe

Gemeente Overbetuwe wil in 2018 starten met de aanleg van glasvezel. Dat laat wethouder Wijnte Hol (CDA) weten.

Glasvezel+in+buitengebied+Overbetuwe
© marcel bekken

Samen met andere gemeenten in de regio Arnhem-Nijmegen wil hij een oplossing bieden voor het buitengebied. 'Op dit moment hebben veel inwoners, onder wie veel boeren en tuinders, te maken met slechte verbindingen.

Ondertussen moeten ze wel veel meer zaken digitaal regelen, vaak ook voor de overheid.'

Aangezien marktpartijen de handschoen niet oppakken, willen de gemeenten zelf een projectbureau opzetten om met de aanleg aan de slag te gaan.

'Voor bedrijven als KPN en Ziggo is het niet rendabel genoeg. Wij zien het als een nutsvoorziening. Wij leggen het glasvezelnetwerk zelf aan en hebben dan ook het vastrecht. Doordat we het over een lange termijn kunnen afschrijven, kost het voor de gebruiker niet meer dan anders.'

Marktpartijen

Sinds kort staat de Europese Unie toe dat gemeenten zelf zorgen voor een glasvezelnetwerk, mits kan worden aangetoond dat marktpartijen dit niet oppakken binnen drie jaar. Als voorbeeld dient de regio Rivierenland waar gemeenten al meer dan vier jaar bezig zijn om zelf glasvezel aan te leggen.

De regio Arnhem-Nijmegen kan daar gebruik van maken. Volgens de wethouder scheelt dat enorm veel werk en kan daarom al in 2018 gestart worden met de aanleg.

In het buitengebied van Overbetuwe gaat het om 2500 aansluitingen. 'Ondernemers staan erom te springen. Traag internet wordt vaak als eerste genoemd als probleem in het buitengebied.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  20 %
 • Maandag
  20° / 11°
  45 %
 • Dinsdag
  23° / 11°
  20 %
Meer weer