Aanleg glasvezel in Achterhoek onzeker

Achterhoekse gemeentebestuurders zijn teleurgesteld dat er onduidelijkheid is ontstaan over de aanleg van glasvezel in de regio. Ook afdelingsbesturen van van LTO Noord zijn bezorgd. De agrarische sector wil graag zo snel mogelijk snel internet.

Aanleg+glasvezel+in+Achterhoek+onzeker
© Nieuwe Oogst


Uit een gesprek tussen de Achterhoekse gemeenten plus Doesburg, Lochem en Zutphen met marktpartij CIF bleek vorige week dat CIF voor september geen concrete informatie kan bieden over de verdere planning en aansluitkosten van glasvezel in de Achterhoek.

'Wij zijn het eerste bedrijf dat op zo'n grote schaal glasvezel aanlegt', legt Marieke Seinen van CIF uit. 'We hebben nu ervaring opgedaan met de aansluiting van 30.000 huishoudens in Twente, Salland en het eerste deel van de Achterhoek. In de praktijk blijkt dat het voortraject en de aanleg van glasvezel in het buitengebied anders en lastiger gaat dan we van te voren hebben ingeschat.'

Seinen geeft aan dat het bedrijf eerst de tijd wil nemen om de tot nu toe ongedane ervaringen te evalueren. Ook komt er eerst een marktonderzoek. Daarna gaat het bedrijf bekijken hoe het verder gaat en onder welke condities.

Dubbel gevoel

Wethouder Paul Seesing van gemeente Bronckhorst, de woordvoerder namens de 11 gemeenten zit nu met een dubbel gevoel: 'We hadden een vervolgaanpak verwacht. Maar we hebben geen concrete toezeggingen gekregen en dat frustreert ons. Het blijkt eens te meer dat de markt grote moeite heeft met het realiseren van glasvezel in ons buitengebied. We willen vaart maken, we zijn er al drie jaar klaar voor.'

De onduidelijkheid treft vooral de gemeenten Bronckhorst, Doetinchem, Oude-IJsselstreek, Montferland, Doesburg, Lochem en Zutphen. In de tweede fase die CIF nu voorbereidt, worden de gemeenten Aalten en Oost Gelre wel meegenomen. CIF hoopt voor de zomervakantie de vraagbundeling in deze twee gemeenten te hebben afgerond. Tegen welke prijs en onder welke afspraken de aanleg mogelijk is in deze gemeenten, moet CIF nog bepalen. De prijs is wel bekend voordat de vraagbundeling start.

Berkelland

In Berkelland en Winterswijk is de eerste schop in de grond en gaat aanleg dit jaar door. Voorzitter Wim Klein Willink van de afdeling Berkelland is blij dat in zijn gemeenten de aanleg doorgaat. 'We hebben er als LTO hard aan getrokken door alle leden in het buitengebied te bezoeken en te bewegen tot deelname. Dat is gelukt, deelname ligt ver boven de vereiste 50 procent.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  23° / 12°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 13°
  20 %
Meer weer