Maatregelen erfafspoeling helpen milieu

De maatregelen die boeren nemen om erfafspoeling tegen te gaan, hebben 'een effect' op het milieu. Dat toont Bonnie Vis aan in haar afstudeeronderzoek naar de resultaten van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer.

Maatregelen+erfafspoeling+helpen+milieu
© Waterschap Brabantse Delta

'Onduidelijk is hoe goed het precies is voor het milieu, maar dat het verontreiniging scheelt staat vast', zo benoemt Vis de uitkomst uit haar eigen onderzoek. Dat voerde ze afgelopen half jaar uit in opdracht van LTO Noord regio West.

De studente aan de Hogeschool Rotterdam presenteerde haar bevindingen op 30 juni in Rotterdam. Vis onderzocht in het gebied Gouwe Wiericke in de hoogheemraadschappen Rijnland en De Stichtse Rijnlanden of er inderdaad minder nutriënten van weiland en erf in het oppervlaktewater terechtkomen.

Meststoffen

Met maatregelen als enkele meters uit de slootkant bemesten en verbetering van de bodemstructuur komen minder meststoffen in het water, blijkt uit metingen. 'Het is maatwerk, want niet alle maatregelen werken overal even goed', benadrukt Vis.

'Dat de maatregelen het milieu dienen staat vast'

Ze bekeek ook hoe boeren te motiveren zijn mee te doen aan het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW). 'Kennisdeling is een belangrijke reden. Maar deelnemers vinden het ook belangrijk maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Ook willen ze zoveel mogelijk resultaat van de Kringloopwijzer, dus de meststoffen zo goed mogelijk benutten.'

Drinkwater

Verder vinden boeren goed drinkwater voor het vee belangrijk, is een financiële prikkel met subsidie welkom en telt de opvolging mee, bemerkte Vis. 'Ze willen het bedrijf en de omgeving netjes achterlaten voor de volgende generatie.'

'Dat nu duidelijk is dat de maatregelen zin hebben, is al een belangrijk argument', zegt Dorine Kea, beleidspecialist Water van LTO Noord en begeleider van Vis. Ook blijkt dat de boeren meer met de loonwerker dan met elkaar praten over het voorkomen van waterverontreiniging.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer