Rijnland+wil+vaart+in+DAW+project
Nieuws
© Hoogheemraadschap Rijnland

Rijnland wil vaart in DAW project

Het Hoogheemraadschap van Rijnland probeert de impasse te doorbreken waarin de voortgang van het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) verkeert.

Dat meldt het waterschap op haar website. Samen met LTO Noord staat de organisatie in de startblokken om aan de slag te gaan met het DAW, maar Europese subsidies laten op zich wachten.

Door het lange wachten op de openstelling van de Europese subsidies voor plattelandsontwikkeling (POP), dreigt vertraging op de uitvoering van DAW-projecten die bij kunnen dragen aan een verbetering van de oppervlaktewaterkwaliteit. Rijnland gaat als co-financier daarom nu een deel van het reeds gereserveerde krediet op twee manieren inzetten.

Doelen

Ten eerste kunnen partijen die reeds subsidie hebben aangevraagd, alvast aan de slag. Bij projecten die bijdragen aan de Rijnlandse doelen, neemt Rijnland de helft van de kosten van bestede uren tijdens de beschikkingsperiode op zich.

Als de subsidie eenmaal wordt toegekend, vallen die kosten onder het project en dan kost het Rijnland geen extra geld.

Gebiedsbreed

Daarnaast wil Rijnland kleine projecten de kans geven uit te groeien tot een gebiedsbreed initiatief. Deze projecten kunnen door hun beperkte omvang vaak niet rekenen op Europese subsidie, terwijl zij een opmaat kunnen zijn tot gebiedsbrede opschaling en dus subsidie.

Rijnland heeft besloten dat als organisaties zelf vijftig procent aan andere bijdragen kunnen vinden, Rijnland de cofinanciering op zich neemt.

Bewustzijn

Door het krediet efficiënter en ruimer in te zetten verwacht Rijnland dat het bewustzijn van de agrariër vergroot, de relatie met de sector verbeterd en kleine projecten de kans krijgen uit te groeien tot gebiedsbrede initiatieven.

Weer

 • Vrijdag
  7° / 4°
  90 %
 • Zaterdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zondag
  4° / 0°
  30 %
Meer weer