Kamer neemt landbouwgrond in bescherming

Landbouwgronden die belangrijk zijn voor de voedselvoorziening moeten worden beschermd tegen ongewenste buitenlandse overnames. De Tweede Kamer stemde donderdag in met een motie van deze strekking.

Kamer+neemt+landbouwgrond+in+bescherming
© ZLTO

Het onderwerp werd onlangs actueel door de overnameperikelen rond Unilever en Akzo Nobel. De Kamer stemde er ook mee in dat bedrijven die belangrijk zijn voor de nationale veiligheid, de economie en de werkgelegenheid beschermd moeten worden tegen vijandige overnames.

Zo moet een overheidscommissie of minister een voorgenomen overname onderwerpen aan een preventieve toets. Ook roept de Kamer de regering op met aanvullende maatregelen te komen die bedrijven beschermen.

Werkgelegenheid

De motie voor de bescherming van landbouwgronden en belangrijke infrastructuren is afkomstig van CDA-Kamerlid Joba van den Berg. Zij kreeg een grote meerderheid achter het voorstel, alleen de VVD stemde tegen.

VVD-minister Henk Kamp van Economische Zaken liet voor de stemming weten niets te zien in een preventieve toets door de overheid. Het zou een te grote drempel opwerpen voor bedrijven die in Nederland willen investeren. Volgens de bewindsman is dit slecht voor de economie en de werkgelegenheid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / -1°
  25 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  25 %
 • Donderdag
  14° / 10°
  80 %
Meer weer