Tweede+Kamer+toont+nieuwe+wispelturigheid
Analyse
© Vion

Tweede Kamer toont nieuwe wispelturigheid

In de nieuwe samenstelling kan de Tweede Kamer bij landbouwonderwerpen met verrassende meerderheden komen. De eerste stemmingen over landbouwmoties laten zien dat er van een landbouwgezind blok geen sprake meer is.

Door de verkiezingsuitslag zijn de verschillen tussen politieke partijen geringer geworden. Tegenover het traditionele boeren/ondernemersblok VVD-CDA-ChristenUnie-SGP, samen goed voor 60 zetels, staan de progressievere partijen SP, GroenLinks, D66, PvdA en PvdD, die opgeteld 61 zetels hebben.

Afhankelijk van het onderwerp in de betreffende motie kunnen beide kampen een meerderheid behalen door te proberen de PVV (20 zetels), 50Plus (4) Denk (3) en Forum voor Democratie (2) aan boord te halen.

Cameratoezicht

Vorige week moest de nieuwe Kamer voor het eerst over enkele landbouwmoties stemmen. Zij steunde onder meer de PvdD-motie voor cameratoezicht in alle slachthuizen. CDA, VVD en SGP keken hier met 55 zetels tegen een meerderheid aan. Dierenwelzijn is duidelijk een onderwerp dat breder leeft dan alleen bij linkse partijen.

Bij een SGP-motie tegen het verbod op gewasbeschermingsmiddelen in ecologische gebieden sloeg de stemming de andere kant uit. Hier behaalde de indiener met behulp van VVD, PVV, CDA, ChristenUnie, SGP en Forum voor Democratie een rechtse meerderheid van 82 zetels.

PVV

Onder het huidige gesternte is de PVV de partij die bij veel landbouwstemmingen het verschil kan maken. Bij moties gericht op het verbeteren of bewaken van dierenwelzijn stemt de PVV vaak mee met de indiener. Moties met een Brusselse grondslag of die de bewegingsvrijheid van de boer inperken, worden steevast afgekeurd.

Dit betekent overigens niet dat de PVV altijd beslissend en voorspelbaar is. Van de PvdD mag het cameratoezicht wel worden uitgebreid naar het boerenerf, maar dit gaat zelfs de PVV te ver. De PVV stemde wel mee met de SGP die een stoppersregeling wil voor varkenshouders. Maar dit voorstel kreeg geen meerderheid.

Onvoorspelbaar

Door de verkiezingsuitslag is het nieuwe parlement voor de boeren een wispelturige en onvoorspelbare wetgever geworden.

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer