Kamer+stemt+in+met+cameratoezicht+slachthuizen
Nieuws
© DIRK HOL

Kamer stemt in met cameratoezicht slachthuizen

De Tweede Kamer wil dat in alle slachthuizen cameratoezicht wordt ingevoerd. Bedrijven zouden daartoe desnoods verplicht moeten worden. Een meerderheid van de partijen steunde dinsdag een PvdD-motie met deze strekking.

De motie van Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren (foto) kreeg steun van PVV, D66, GroenLinks, SP, PvdA, ChristenUnie, 50Plus, Denk en FvD.

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) zei eerder dat hij cameratoezicht niet wilde verplichten, omdat hij positieve reacties ontving uit de sector over het voorstel om vrijwillig het cameratoezicht op te voeren. Aan een wettelijke regeling zitten volgens hem te veel 'haken en ogen'.

Beelden delen

Ouwehand is voor verplichting als bedrijven niet willen meewerken en beelden niet willen delen met inspectiediensten. De roep om cameratoezicht volgde op de schokkende opnames die werden gemaakt in een slachthuis in het Belgische Tielt.

Twee andere moties van de Partij voor de Dieren zijn verworpen. Een daarvan vroeg om livestreams van het hele slachtproces voor het publiek toegankelijk te maken. Deze motie kreeg geen enkele steun.

Andere ketenonderdelen

De andere motie wilde dat de regering de mogelijkheden in kaart gaat brengen van cameratoezicht op andere onderdelen van de keten. De PvdD denkt daarbij onder meer aan het veetransport en aan de primaire veehouderijbedrijven. Alleen SP, PvdA, DENK en 50PLUS stemden er voor.

Weer

 • Maandag
  23° / 9°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  18° / 12°
  50 %
Meer weer