Brabants veehouderijdebat vergt veel tijd

Provinciale Staten debatteren waarschijnlijk nog de hele vrijdagavond over de toekomst van de Brabantse veehouderij.

De politieke partijen spreken zich in de Statenzaal van het provinciehuis in Den Bosch uit over de door het provinciebestuur voorgestelde milieumaatregelen voor de veehouderij in Noord-Brabant.

Coalitiepartner VVD verdedigt de plannen van gedeputeerde Anne-Marie Spierings. 'De provincie is dichtbevolkt en er is veel bedrijvigheid. De natuur staat onder druk. We moeten scherpe kaders stellen,' betoogt Statenlid Wouter Bollen.

'We vragen agrariërs hun verantwoordelijkheid te nemen. Wel vragen we van het provinciebestuur aanvullende maatregelen te nemen die ervoor zorgt dat boeren niet te hard worden geraakt.'

Kloof

CDA begint zijn betoog met het opnoemen van tientallen organisaties, bedrijven, lobbyclubs, gemeenten en lokale VVD-fracties die grote bezwaren hebben tegen de plannen. 'U bereikt geen duurzame agrarische sector. Wel ontstaat er een kloof tussen de provincie en de sector. De CDA-fractie wil uitstel van de plannen. We willen opnieuw met alle partners aan de onderhandelingstafel gaan zitten om zo met nieuwe en gedragen plannen komen. Het CDA zegt er graag zijn zomervakantie voor af.' Het CDA komt met een pak A4 aan amendementen en moties.

SP stelt uit monde van Maarten Everling dat dezelfde problemen als tientallen jaren geleden bespreken. 'Maar nu zit er een bestuur dat haar verantwoordelijkheid neemt en dat bereid is om maatregelen te nemen. Er zullen nieuwe kansen ontstaan voor de agrarische sector.'

Versnelling

Maikel Boon van de PVV wijst erop dat we in Brabant niet afhankelijk zijn van het buitenland voor ons voedsel. Hij bedankt de Brabantse boeren. D66'er Arend Meijer noemt de plannen een dappere versnelling naar een duurzame veehouderij. 'Agrarische activiteiten mogen nooit de gezondheid bedreigen. Uit onderzoek blijkt dat het juist daar mis gaat.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer